Turhaan vinoillaan hämäläisestä hitaudesta, ehkä muualta muuttavat ovat veronmaksajiamme jo uuden vuoden koittaessa

Mymmeli.

Tässä eräänä päivänä vanhus oli vähän ymmällään, kun uutisissa kerrottiin, että Nokia on valittu rakentamaan mobiiliverkkoa kuuhun. Ohhoh! Korkealle tuo, ennenkin tehokas, firma pyrkii. Tämä keikka nyt meni ihan yli ymmärryksen. Piti oikein tutkia, miten kauan siellä kuussa onkaan puuhasteltu. No niin, olisi pitänyt muistaa ensimmäinen kuukävely, sehän oli mummon yksivuotishääpäivänä eli 21.7.1969. Silloin tuon taivaankappaleen pinnalle astui ensimmäisenä ihmisenä Neil Armstrong. Piti ihan tarkistaa, että yksinkö mies oli. Ei toki, oli kaksi kaveriakin: Edwin Altrin ja Michael Collins.

Illalla unta odotellessa päässä pyöri vielä tuo Nokian rakennuskeikka. Pitääkö verkoston takia kaivella kovastikin kuun pintaa? Pinnan laadusta ei vanha mitään tiedä. Tuskin siellä on kovasti savea ja hiekkaa. Millaiset työkoneet hommaan tarvitaan? Ei kai tarvitse avaruusraketeilla lennättää isoja kaivinkoneita. Ei tavallinen tyhmä vanhus tuosta kuunkaivuusta mitään ymmärrä. Mutta maallisista kaivamisista jotakin tajuaa. Etenkin nyt lokakuussa, kun Luopioisten Niementien varrella on ollut rivakka työmaa, monenlaiset koneet tositoimissa. Vielä osittain työn alla olevan Viher-Kostialan jatkoksi pitäisi syntyä vuokrattavaksi noin yhdeksän 27 neliön kokoista pikkutaloa.

Nykysuomessa on tosi paljon yksinasuvia, jotka eivät suuria tiloja kaipaa. Yhteisöllisyyttä tällaisten ”sinkkutalojen” asukkaat saattavat kohtuudella vaalia. Saunahommat hoitunevat yhteistyön tuloksina. Näkeepä tuon sitten, miten löylytalot sijoittuvat. Osa tulevista asukkaista ei ole vielä lähelläkään eläkeikää. Seurakuntakeskuksen tiloissa lienee jo avattu yhteisöllinen työtila, siellä voi leipätyötään hoitaa etänä.

Ollaan ”tyttöjen” kanssa oltu kiinnostuneita tuosta työmaasta. Ainakin pari kertaa viikossa teemme päivittäiset lenkkimme kiertäen Niementien kautta. Kyllä sitä nykyään tapahtuu toiminta tehokkaasti ja ripeästi. Korkeat multakasat antavat meille mielikuvaa siitä, millainen ”taajama” paikalle rakentuu. ”Sinkkutalotyömaalla” ei tyydytä vain kahdeksantuntisiin työpäiviin. Koneitten kirkkaat valot loistavat vielä iltasellakin, niin että saattavat hommat hoitua loppusuoralle jo marraskuussa. Uudet asukkaat voinevat muuttaa kylämaisemaamme jo ennen joulua. Turhaan vinoillaan hämäläisestä hitaudesta. Ehkä muualta muuttavat ovat meidän veronmaksajiamme jo uuden vuoden koittaessa.

Myös henkiset pääomat kasvavat, kun uudenlaista ammattitaitoakin saattaa kylään tulla. Tällaiset näppärät pienasunnot ovat varmaan tulevaisuutta, niillähän säästetään muun muassa luonnonvaroja. Isot lukaalit eivät ole välttämättä suosiossa. Tässäkin taajamassa yhtä tilavaa huoneistoa on yritetty myydä jo yli vuoden ajan.

Mymmeli