Ikkunoiden kunnostusta kymmenen kesää, alakerran asunto remontissa kaksi kertaa – kyläläiset talkoilleet Sappeen koululla yli 3000 tuntia, remontteja riittää tulevillekin vuosille

Koulurakennnuksen julkisivu remontin jälkeen. Kuva: Hellevi Salonen

Joka tiistai-ilta kaksi tuntia keväästä syksyyn kymmenen vuoden ajan. Tällä tahdilla Sappeen ja Ohvenon kylien väki remontoi Sappeen vanhaa koulua ja ulkorakennusta vuosina 2005-2014.

Kiivain talkootyörupeama osuu vuodelle 2008, jolloin 20.5 startanneet tiistai-iltojen työt päättyivät vasta 9.12. Tuona vuonna kertyi ennätyksellisesti 26 talkootyöviikkoa. Tiedot käyvät ilmi kyläaktiivi Päivi Heinosen pitämästä kirjanpidosta.

Kaikkinensa vuodesta 2006 alkaneiden ja yhä jatkuvien remonttitalkoiden aikana on tähän mennessä tehty töitä yhteensä 159 viikolla. Kun tuo luku kerrotaan kahdella, saadaan kokoon 318 tuntia.

–Keskimäärin talkoilemassa oli kymmenen henkilöä. Kun kokonaistalkooaika kerrotaan kymmenen euron tuntipalkalla, talkoolaisten tekemän työn rahalliseksi arvoksi tulee 31 800 euroa, Päivi Heinonen havainnollistaa.

Remontteja riittää tulevillekin vuosille.

–Nuohooja kävi koululla äskettäin. Hän kertoi, että piipuissa on liikkuvia tiiliä. Sähköremonttikin pitäisi koululle tehdä, viemärit ja osa vesijohdoista uudistaa, Heinonen listaa kohteita.

Sappeen entisen koulun omistaa Pälkäneen kunta. Sappeen-Ohvenon kyläyhdistys on viime keväänä ehdottanut kunnalle neuvotteluja koulun ostamisesta.

Julkisivun remontointia.

Kyläyhdistys vastaa koulun kuluista

Opetus päättyi Sappeen koululla keväällä 1978. Talo ei kuitenkaan jäänyt tyhjilleen, sillä jo samana vuonna siellä käynnistyi yhä kokoontuva kudontapiiri. Koululla on vuosien aikana järjestetty erilaisia tilaisuuksia, pidetty kerhoja ja kokouksia sekä järjestetty seurakunnan toimintaa. Lainausasema toimii siellä edelleen.

Pälkäneen kunta uusi koulurakennuksen katon vuonna 1990. Kaikkinensa rakennus oli 2000-lvulle tultaessa huonossa kunnossa. Seinistä ja ikkunanpokista olivat maalit rapisseet, asunnot kaipasivat remontteja.

Vuonna 2005 kyläyhdistys ja kunnan rakennusvirasto sopivat, että kyläläiset alkavat kunnostaa rakennusta talkoilla. Rakennustarvikkeet ja maalit kustansi kunta. Vuonna 2008 kyläyhdistys ja kunta solmivat vuokrasopimuksen koulukiinteistöstä ulkorakennuksineen, pihapiiristä ja koivukujasta.

Sopimuksen mukaan kyläyhdistys vastaa koulun kuluista, saa asuntojen vuokratulot ja tekee pienehköjä remontteja. Kyläläiset tekevät talkoilla isommat kunnostukset, joihin kunta antaa materiaalit.

–Yhdistys saa kahdesta asunnosta vuokratuloja yli 8000 euroa vuodessa. Vuokratuloilla yhdistys maksaa pikkuremontit ja koulun yleisten tilojen sähkölaskut, jotka ovat vuodessa 3000-4000 euroa, sekä auraukset ja likakaivojen tyhjennykset, Päivi Heinonen kertoo.

Alakerran ikkunoiden kunnostus kesti kahdeksan kesää

Ensimmäiset kolme vuotta talkooväki keskittyi seinien korjauksiin ja ikkunoiden kunnostamisin. Talkootyön huippuvuonna 2008 näiden töiden lisäksi korjattiin alakerran asuntoa, jonka kunnostus valmistui seuraavana vuonna. Samana kesänä saatiin päätökseen myös viisi vuotta kestänyt ulkoseinien remontointi.

Alakerran ikkunoiden kunnostus valmistui vuonna 2012 kestettyään kahdeksan kesää. Jo heti seuraavana vuonna talkoolaiset siirtyivät laittamaan kuntoon yläkerran ikkunoita ja remontoimaan koko yläkerran asuntoa. Vuonna 2015 yläkertakin oli valmis.

Vuosina 2016 ja 2017 koululla oli hiljaista, kun talkooväki rakensi kirkkoveneelle uuden talaan. Seuraavan vuoden syksyllä talkoolaiset ahersivat jo toistamiseen alakerran asunnossa, kun sinne vuokralaisen vaihtumisen yhteydessä tehtiin perusteellinen remontti.

–Kyläyhdistys maksoi kokonaan noin 3500 euroa maksaneen remontin, Päivi Heinonen huomauttaa.

Talkootöiden jälkeen kokoonnutaan aina kahvipöydän äärelle. Kuva: Päivi Heinonen

Ihmiset tulevat, kun heitä pyytää

Talkoolaisten muonituksesta osaltaan huolehtinut Päivi Heinonen on tallettanut valokuviin koko tähänastisen remonttiprojektin.

–Osa näistä talkoolaisista ei ole enää elossa, hän sanoo kuvia katsellessaan.

Kysymykseen, mistä löytyy talkooväkeä tuleviin koitoksiin, hän vastaa luottavaisin mielin.

–Kylälle on muuttanut uutta väkeä. Kyllä ihmiset tulevat, kun heitä käy erikseen pyytämässä.