Korona-ajan etätyöt ja lomautukset vaikuttavat monella tapaa verotukseen – kuuntele Verohallinnon viestintäpäällikön korona-ajan verovinkit

Koronapandemian vuoksi poikkeuksellinen vuosi on syytä huomioida myös verotuksessa. Verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäen mukaan esimerkiksi etätyön tekeminen oikeuttaa työhuonevähennykseen, toisaalta ne pienentävät monen kohdalla myös matkakuluvähennyksiä.

– Korona-aika vaikuttaa monella tapaa veroasioihin, kertoo SUN Radion haastattelema verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki.

Monien kohdalla tulot ovat muuttuneet työttömyyden tai lomautusten vuoksi. Tämän vuoksi kannattaa tarkistaa käytössä oleva veroprosentti omavero-palvelussa. Tarkistus kannattaa tehdä vielä vuoden lopullekin, sillä muutosverokortti auttaa saamaan myös seuraavan veroehdotuksen mahdollisimman totuudenmukaiseksi.

Etätyön tekeminen oikeuttaa myös työhuonevähennykseen. Mikäli etätyötä on tehty alle puoli vuotta, oikeuttaa se 450 euron vähennykseen, yli puolen vuoden mittainen etätyöskentely puolestaan oikeuttaa täyteen 900 euron työhuonevähennykseen.

– Joka tapauksessa kaikki palkansaajat saavat tulonhankkimiskuluista automaattisen 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, kertoo Hietamäki.

Jos työtä varten on joutunut itse hankkimaan esimerkiksi tietokonetta tai muuta vastaavaa, niitä voi vähentää verotuksessa, samoin kuin puolet tietoliikennekuluista.

Nilla Hietamäki kertoo, että korona-aika erilaisine ilmiöineen voi vaikuttaa myös verotukseen monin eri tavoin.

Maskit herättävät kysymyksiä

Verohallinnolta on Hietamäen mukaan kysytty paljon myös maskeista. THL:n antaman julkisia kulkuneuvoja koskevan maskisuosituksen jälkeen, eli 13.8. jälkeiseltä ajalta, voi lisätä kodin ja työpaikan välisiin julkisilla kulkuvälineillä kuljettuihin työmatkoihin maskikuluja kaksi euroa per päivä.

Työnantaja voi tarjota työntekijöille maskit ja koronatestin verovapaasti, mutta kaikki eivät näin toimi. Mikäli työssään maskeja tarvitsee, eikä niitä työnantaja kustanna, voi maskit lisätä tulonhankkimisvähennykseksi.

Nilla Hietamäki vinkkaa vielä, että fyysisesti verotoimistossa asiointia kannattaa korona-aikana välttää. Sen sijaan hän suosittelee omavero.fi-palvelun käyttöä ja tarvittaessa puhelinasiointia.

Kimmo Hoivassilta

 

Sydän-Hämeen Lehti ja Sun Radio kuuluvat Pirkanmaan Lehtitalon nimellä aiemmin toimineeseen Pirmediat Oy:hin.