Vuoden varrelta, Luopioinen: Luopioisten ulkoilukylän ensimmäinen kesä onnistui yli odotusten – suunnitteilla laajentaa toimintaa yhteistyön kautta lähialueille

Sydän-Hämeen Lehti julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen positiivisia ja paljon luettuja juttuja eri puolilta levikkialuetta. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 6.9.2020.

Luopioisten ulkoilukylähanke onnistui liikuntaohjaaja Lilli Merisen mukaan hiljaisen kesän alun jälkeen yli odotusten, kun tietoisuus toiminnasta kasvoi. Ulkoilukylätoiminta myös jatkuu yhä – syksyn suunnitelmissa on mahdollinen juoksukoulun aloittaminen ja ohjattujen jumppatuntien jatkaminen, mikäli ryhmiin saadaan riittävästi väkeä.

– Minun ja Kirsin (Oesch) mielessä kypsyi kesän aikana niin sanottu kymppikierros, jossa lähialuetta kierretään ja kokeillaan erilaisia pelejä eri kohteissa. Myös nämä paikat säilyvät toistaiseksi ennallaan. Kymppikierroksella pääsee kokeilemaan esimerkiksi kahden käden tikanheittoa, mölkkyä, koripalloa ja tasapainoilua, vähän sellaista Speden Spelit-meininkiä. Toimistomme edessä on myös Kimble, jota lapset ja nuoret käyvät usein pelaamassa. Kiersin itse yhtenä elokuun päivänä ystäväni kanssa tämän kymppikierroksen, se on mukava kesämuisto, Merinen muistelee.

Lilli Merinen kiersi ystävänsä kanssa elokuussa Speden Spelit-tyyppisen kymppikierroksen.

Ulkoilukylän toiminta tulee jatkumaan myös ensi kesänä, mikäli rahoitus saadaan kuntoon. Suunnitelmia on myös mahdollisesta lähialueiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Tupenpurijat ry:n, Pälkäneen kunnan ja Ollin atleettien teettämän asiakaskyselyn perusteella toimintaa on toivottu esimerkiksi Onkkaalaan.

– Tänä kesänä lähdimme liikkeelle ihan satasista, mutta saimme paljon apua paikallisilta yrityksiltä. On hyvä, että toimintamme arvo nähdään. Liikunta on kuitenkin sairauksia ehkäisevää toimintaa, johon toivoisi enemmän panostusta ihan kunnankin taholta.

Palaute äärimmäisen positiivista

– Mieleeni on jäänyt erityisesti palaute, jonka saimme itsekin työkseen liikuntapalveluita kehittävältä, ulkoilukylässä vierailleelta ulkopaillakuntalaiselta. Hän kehui Luopioisten ulkoilupalveluita ja sanoi, että samanlaisia pitäisi saada jokaiselle mökkipaikkakunnalle, Merinen kertoo.

Kyselyn perusteella noin puolet ulkoilukylän käyttäjistä oli tänä kesänä Pälkäneen kesäasukkaita, puolet vakituisia. Myös muita käyttäjäryhmiä, kuten paikkakunnalla vierailleita, kävi ulkoilukylässä.

– Olemme myös saaneet palautetta, jonka mukaan Luopioinen on ”Suomen helmi.”

Muita kyselyn kautta saatuja palautteita olivat esimerkiksi:

”Hieno satsaus. Olemme olleet mökillä puoli vuotta ja pyrkineet käyttämään paikallisia palveluita. Juuri tällaiset jutut saavat viihtymään.

”Hieno idea. Toivon, että tämä saisi tulta alleen myös koko Suomen tasolla.”

Toiminnalle myös toivotaan kovasti jatkoa liikuntapaikkoja käyttäneiden keskuudessa.

Merisen mukaan ihmisiä on saatu hankkeen aikana liikkumaan nelinumeroinen määrä tunteja. Jumpissa on ollut kävijöitä keskimäärin 10 – 20, muissa aktiviteeteissa viidestä kymmeneen ihmistä. Välineitä, kuten kajakkia ja sähköpyöriä lainattiin yhteensä 90 kertaa. Lainaajia oli yli sata. Suosituimmiksi lajeiksi nousivat kuntojumppa, kehonhuolto, puistojumppa, taiji ja zumba.