Luopioisten seurakuntatalon kanssa tarvitaan malttia

Luopioisten seurakuntatalon myynti-vuokraus-kiinteistöyhtiöasiassa tarvitaan nyt  malttia ja harkintaa.  Talon  myynnistä tai siitä luopumisesta on kirjoitettu lehtien palstoilla.  Myynti on  ollut kokouksissakin esillä, koska kirkkovaltuuston kokouksessa Kirsi Saarinen on jättänyt myyntiasiaan eriävän mielipiteen. Päätöstä asiassa ei ole tehty.  Ilmeisesti se ratkaistaan talven aikana.

Nyt on otettava aikaa. Ei tehdä hätäisiä päätöksiä, jotka eivät ole kenenkään edun mukaisia.  Luopioisisten Seurataloa kunta ei ole luvannut korjata. Yksi kokoontumispaikka voimakkaasti kehittyvällä Luopioisten keskustalla tulee säilyttää.  Kylän kehityksen moottorina ovat olleet Kääriäisen pariskunta ja  Toivarin veljekset, jotka ovat uskoneet  unelmaansa: onni elää maalla.

Aikoinaan Luopioisten seurakunta joutui kunnan liittymisen mukana Pälkäneeseen.  Olemmeko nytkään Pälkäneen kuntana kovinkaan vahvoilla.   Maksun aika  koittaa – koronasta, sotesta,  valokuidusta, Kostia-areenasta ynnä muusta.  Onko tuolloin kohtalona olla taas ”ajopuuna”  liityttäessä  Kangasalan  kaupunkiin?  Sitten kadutaan, jos vielä itse olemme palvelutasoamme huonontaneet.

Seurakuntatalomme alakerran, aikoinaan lapsi- ja nuorisotilan, vuokraus on oikein. Sitä voitaneen alakerran tiloissa laajentaa. Keittiö, seurakuntasali, ja työntekijöiden tila tulee olla seurakunnan omistuksessa. Talo, joka toimii talvisin kirkkonakin, pienentäen näin kirkon lämmityskustannuksia, on kunnossa.  Ikkunat  pitäisi tiivistää, ja lämpöpumppu laittaa salin lämpöä tasaamaan.  Sillä saa myös parhaiten säädettyä lämpötilaa.  Vesikaton, niin kuin rakennuksen muutakin kuntoa on seurattava.  Itselläni on 5 vuotta vanhempi vesikatto, joka on myös edelleen hyvässä kunnossa.

Seurakunnan tekemässä ja hyväksytyssä kiinteistöselvityksessä on virheitä.  Luopioisten seurakuntatalon  kulut seurakunnan kiinteistöjen kokonaiskuluista on 12 prosenttia eikä ilmoitettu 16 prosenttia. Seitsyen oikeat kulut seurakunnan kiinteistökuluista on 12,3 prosenttia, eikä selvityksessä ilmoitettu 10 prosenttia.   Seitsyen nettokulut vuonna 2019 olivat 42 739 euroa, vaikka talo on käytössä vain kesäisin.  Tulisiko leiririppikoulutkin halvemmaksi järjestää Aitoon Koulutuskeskuksella,  kuten Luopioinen aikoinaan teki?

Luopioisten seurakuntatalon kustannuksiin ei seurakunnan talous kaadu. Ongelma on  muualla.

Kunnioittavasti, Jaakko Tuokko