Voittajia laduilla – valituksista viis, asiat on tekemisellä saatu hyvälle tolalle

Noin viisikymmentä vuotta sitten Suomessa alkoi rahapeli nimeltään Lotto. Lottovoitosta haaveilee moni ja pohtii, että olisi se miljoonavoitto niin suuri, ettei tiedä mitä sillä tekisi. Seuraavassa sivulauseessa kuitenkin toteaa, että kyllä se pitäisi sijoittaa tuottamaan lisää. Jotkut tuskailevat, kun eivät saa lottovoittoa, mutta unohtavat, että pitäisi lotota. Jotain pitää aina tehdä itse hyvän eteen. Loton alkamisen jälkeen aika nopeasti syntyi myös klisee, että on lottovoitto syntyä Suomessa. Suomen hyvät olot eivät ole tulleet satunnaisena voittona arpajaisista, vaan niiden eteen on tehty paljon työtä. Me nykypolvet saamme nauttia edeltävien tekemisistä paljon, olemme voittajia.

Maassamme on huolehdittu asioista niin, että meillä on puhdasta luontoa ja vettä. Nyt on jopa talvi ja komeasti valkoiset hanget. Perinteinen suomalainen nautinnon aihe on kun pääsee hiihtämään. Sivakkakauppiaat ovat kertoneet, että kohta pitää orrelta hakea vanhoja puusuksia, kun kauppa käy niin hyvin. Laduntekijät ahertavat, että hiihto-olosuhteet olisivat kunnossa. Vaatii paljon työtä. Valitettavasti kaikki eivät ymmärrä sitä työn määrää, vaan täyttävät lehtien tekstaripalstoja valituksillaan laduista. Olemme tottuneet vissiin liian hyvään. Ei muisteta, että eniten Suomessa on hiihdetty ihan hiihtämällä tehdyillä laduilla.

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Suomalaiset olympiamitalistitkin ovat harjoitelleet itse avaamillaan laduilla. ”Vanha vipeltäjä” Kalevi Laurila muisteli aikanaan, että aamun ensimmäiselle lenkille lähtiessä yön lumisade oli tukkinut ladut. Naureskeli, että kaupungin laduntekijät kurkkivat työmaakopin ovesta, ettei tarvi lähteä hommiin, kun Laurila avaa ladut. Laurila hiihti maailman huipulla ja oli moninkertainen mitalisti, mutta ei valittanut laduntekijöistä. Naureskeli ja teki itse ladunavauksen.

Tällä hetkellä meillä on hiukan ummessa oleva latu, kun korona jyllää edelleen. Olemme kuitenkin osittaisia voittajia, kun olemme selvinneet monia muita vähemmällä. Tarvitsee vielä kuitenkin paljon työtä ja sopeutumista, että tauti voitetaan. Ei kai maskin käyttäminen ole suuri uhraus. Olemme odotelleet, että avataan uusi loistava latu eli saamme rokotteen. Valitettavasti siihenkään ei olla tyytyväisiä, vaan valitus on alkanut. Valitetaan, kun ei heti saada.  Moni odottaa sitä kuin lottovoittoa. Lottovoittoa tavoittelevat nekin, jotka eivät osallistu tähänkään lottoon. He ilmoittavat, etteivät ota rokotetta. Keksitään kaikenlaisia syitä. Minuun saa istuttaa sen salaliittoteoreetikkojen keksimän uhkan, seurantasirun. Löytävät helpommin jos eksyn metsään.

Menestyminen jokaisessa hommassa ja urheilussakin vaatii omia tekoja ja myös valmentajia. Urheilija voi olla lähellä voittoa ja juuri sillä hetkellä hän ei noudata valmentajan ohjeita. Tappio tuli. Maailman johtavat rokotetutkijat ja meidän omat asiantuntijat ovat huippuvalmentajia, joiden ohjeita noudattamalla voimme voittaa. Voimme nauttia rauhallisesta elämästä, valkoisista hangista ja Suomen luonnosta. Rajoitteita meille on annettu, mutta mehän voimme etsiä uusia virikkeitä vaikka lumesta. Vuosia hiihtämätönkin voi yllättyä kuinka mukavaa suksiminen on vaikka umpihangessa.  Tuon alun kliseen mukaan Suomessa on hyvä olla, joten miksi matkustella juuri nyt ulkomaille. Koitetaan päästä vielä parempaan ja kaataa korona. Pienilläkin teoilla voimme vaikuttaa. Meidän ei tarvitse täytellä lottokuponkia, sillä olemme vielä voitolla, kun olemme näin hyvässä tilanteessa ja elämme.