Koronaa ja koulua – kuudesluokkalaiset pohtivat jutuissaan koronan vaikutusta koulunkäyntiin

Pälkäneläisen Kostian koulun kuudesluokkalaiset ryhtyivät Uutisten viikon kunniaksi toimittajiksi. Tässä koosteessa 6A-luokan oppilaat pohtivat jutuissaan, miten koronavirus näkyy koulussa ja koululaisten arjessa.

 

Koronapandemian aikana koulua on käyty monin eri tavoin

Koronapandemian aikana on käyty koulua monin eri tavoin. Vuoden 2020 tammi- ja helmikuussa oltiin lähiopetuksessa, mutta koronaviruksen takia jouduimme etäkouluun maaliskuun puolivälissä. Etäkoulua jatkui toukokuun puoleenväliin ja palasimme kouluun pariksi viikoksi ennen kesälomaa.

Kesäloman jälkeen olemme olleet lähiopetuksessa ja toivottavasti lähiopetus jatkuu, että pääsemme luokkaretkelle Yrityskylään Tampereelle.

Kevään aikana meille on tullut esimerkiksi maskisuositus. Onneksi kaikki ovat noudattaneet sitä hyvin, eivätkä ole pelleilleet maskeilla. Pienet oppilaat eivät ole huomauttaneet maskeista.

Huonoja puolia lähiopetuksessa ovat, että kavereiden kanssa pitää olla turvavälit ja on vain tietyt välituntialueet, ettei kaikki saa kontaktia toisten ihmisten kanssa, mutta valitettavasti kaikki ei ohjeita noudata vaan ovat siellä missä haluavat. Onneksi opettajat puuttuvat siihen.

Pälkäneellä ei onneksi ole ollut tartuntoja paljoa. Meidän koulussamme ei ole ainakaan vielä ollut yhtään tartuntaa meidän tietojemme mukaan. Kangasalla, Tampereella ja Valkeakoskella on ollut melko paljon tartuntoja, mutta onneksi niitä ei ole tullut tänne.

Meidän ajatuksiamme koulun turvaväleistä, käsihygieniasta ja koronasta: Maskit eivät ole kauhean kivoja. Joskus ne tulee tielle. Ja olisi kiva, kun olisi erilaisia ja hienoja maskeja. Toivottaisiin, että olisimme etäkoulussa. Joskus on tylsät välkkäalueet, kun ei voi oikein tehdä mitään, mitä ennen tehtiin.

Elsa ja Laura

 

Koronan aikana ei saa istua ryhmissä

Koulussa tarvitsee käyttää maskeja, pestä käsiä ja pitää turvavälit. Korona rajoittaa esimerkiksi pulpettijärjestyksiä, eikä nyt saa istua ryhmissä!

Meidän täytyy käydä pesemässä kädet monta kertaa päivässä.

Meille jaetaan tarvittava määrä maskeja pari kertaa viikossa. Koulussa on vähän inhottavaa, kun maskit ahdistavat.

Jokaisella luokalla on oma välituntialue. Välituntialueet ovat vähän ärsyttäviä, kun aina ei pääse kaverin kanssa samalle alueelle. On vähän tylsää, kun on paljon rajoja. Sääntöjä pitää noudattaa, jotta kaikilla on turvallista koulussa.

Mieluummin kuitenkin pidämme huolta toisistamme kuin altistuisimme koronalle, jos korona tulisi kouluumme.

Kiia, Sofia ja Jean

 

”Korona on todella inhottava, koska ei voi tavata isovanhempia”

Korona on vaikuttanut koulupäiviin paljon, koska on otettu käyttöön maskit ja turvavälit! Joitain yrityksiä on jouduttu sulkemaan tai joutuneet konkurssiin. Matkojakin on peruttu moniin maihin.

Korona on todella inhottava, koska ei voi tavata isovanhempia. Viime vuonna jouduttiin etäopetukseen yleisen koronan takia maaliskuussa. Korona on vaikuttanut moniin asioihin, esimerkiksi kauppareissuihin, joilla joutuu käyttämään maskeja. Muutenkaan ei viitsi joka päivä käydä kaupassa, koska siellä voi olla koronaa tai sille altistuneita.

Turvavälit olivat aluksi hankalia, mutta nyt ne sujuvat. Koronavirus on hankala, kun koko ajan pitää olla maskit ja turvavälit. Ihmiset, joilla on silmälasit kertovat, että maskia on hankala käyttää, koska silmälasit menevät ihan huuruun.

Vanhat ihmiset ovat todella isossa riskiryhmässä sairastua koronaan. Jos teidän isovanhempanne asuvat lähellä, voisitte kysyä, voinko käydä heidän puolestaan kaupassa. Nykyinen koronatilanne on pahempi nykyään nuorimmillekin, mutta silti vanhojen ihmisten pitää olla varuillaan, koska korona muuttuu koko ajan.

Muistakaa käyttää maskia ja turvavälit. Korona valitettavasti leviää kaikkialla.

Aleksi, Leevi ja Aaron

 

Ajatuksia koronasta ja koulunkäynnistä

Korona on vaikuttanut koulunkäyntiin huomattavasti. Esimerkiksi maskit, turvavälit, välituntialueet ja tehostettu käsienpesu ovat olleet pandemian aikana käytössä. Musiikkisoittimet ja kaikki yleiskäytössä olevat esineet pitää desinfioida käytön jälkeen.

Pulpetit ovat erillään, koska ne eivät voi olla ryhmittäin, ettei korona tarttuisi ja leviäisi koulussa. Pulpettiryhmissä istuminen olisi mielestämme kivempaa kuin yksin istuminen, koska silloin olisi pari lähellä keneltä voisi kysyä esimerkiksi apua hankaliin tehtäviin, jos opettaja on auttamassa jotakin toista.

Turvavälit ovat erityisen tärkeitä tämän pandemian aikana. Koulun aikuisilla ja kaikilla koululla vierailevilla ja 6-luokkalaisilla on koulussa käytössä maskit melkein jokaisella tunnilla, paitsi liikunnassa vain opettajilla ja ohjaajilla on maskit. Ulkona maskeja ei kuitenkaan tarvitse käyttää, jos ei itse halua. Maskeja jaetaan jokaiselle oppilaalle tietty määrä noin kaksi kertaa viikossa. Kunta tarjoaa oppilaille ja opettajille maskeja tarpeeksi.

Ainakin toistaiseksi koulut ovat vielä lähiopetuksessa. Koulukirjat pidetään kotona siltä varalta, että etäopetus joudutaan aloittamaan.

Elina, Minttu ja Amanda