Yhtenäiskoulu nytkähti eteenpäin Onkkaalassa – koulun nimi saatetaan ratkaista nimikilpailulla kevään aikana

Onkkaalan yhtenäiskoulu on taas askeleen verran lähempänä toteutumistaan. Sivistyslautakunta on esittänyt kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Kostian koulu ja yhteiskoulu lakkautetaan ensi elokuun alusta alkaen. Niin ikään 1. elokuuta alkaen perustetaan näiden koulujen muodostama yhtenäiskoulu siten, että samaan hallinnolliseen kokonaisuuteen kuuluu myös Pälkäneen lukio ja samaan toiminnalliseen kokonaisuuteen Kostian esiopetus.

– Yhtenäiskoulun perustaminen tarkoittaa toimintakulttuurin muutosta ja sitä kautta pedagogisen toiminnan kehittämistä. Pedagoginen kehittäminen on siis yhtenäiskoulua perustettaessa se tärkein juttu, vs. sivistysjohtaja Juha Forsman sanoo.

Kunnanhallitus on jo osaltaan käsitellyt selvityksen.

Taustalla uusi opetussuunnitelma

Ajatus yhtenäiskoulun tarkoituksenmukaisuudesta liittyy 1.8.2016 käyttöönotettuun uuteen opetussuunnitelmaan. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa painotetaan perusopetuksen kehittämistä opetussuunnitelmallisesti ja pedagogisesti yhtenäisenä kokonaisuutena.

Yhtenäiskoulua on kunnassa valmistellut työryhmä, jonka puheenjohtajana on toiminut Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion sekä Kostian koulun vt. rehtori Emmi Kleemola.

Työryhmän raportista käy ilmi, että perusopetuksen toimintakulttuurin yhtenäisyydessä ja yhteisöllisyydessä on Pälkäneellä paljon kehitettävää. Pälkäneen perusopetuksessa on muun muassa kaksi erillistä opetussuunnitelmaa –toinen alakouluille ja toinen yläkoululle. Käytännöt oppilashuollon toiminnassa ja erityisen tuen järjestämisessä poikkeavat toisistaan ala- ja yläluokkien koulujen välillä. Toimintakulttuurin yhtenäistämistä tukevat rakenteet puuttuvat. Työryhmän mukaan yhtenäiskoulumallilla muun muassa erityisopetus tehostuu, kun olemassa olevat resurssit saadaan joustavasti yhteiseen käyttöön.

Nimikilpailu pystyyn

Yhtenäiskoululla ei ole vielä nimeä, ja kevään aikana on tarkoitus järjestää kaikille kuntalaisille avoin nimikilpailu, jossa halukkaat voivat ehdottaa omasta mielestään parasta nimeä yhtenäiskoululle.

Valtuusto käsittelee työryhmän yhtenäiskouluselvitystä kokouksessaan torstaina 4. helmikuuta. Yksi päätösesityksistä on, että valtuusto valtuuttaa rehtorin käynnistämään yhtenäiskoulun nimikilpailun.

– Mikäli päätös syntyy kokouksessa esityslistan ehdotuksen mukaan, nimikilpailu polkaistaan käyntiin mahdollisimman pian ja tarkoitus on, että kaikki asiasta kiinnostuneet kuntalaiset pääsevät siihen osallistumaan – myös koulujen oppilaat, Emmi Kleemola toteaa.

Lopullisen nimivalinnan ehdotusten perusteella tekee sivistyslautakunta.

 

Koulujen tilannetta nyt:

  • Pälkäneellä toimii tällä hetkellä kuusi perusopetuksen yksikköä, joista kaksi on yläkouluja ja neljä alakouluja.
  • Yhtenäiskoululla tarkoitetaan kouluja, joissa saman koulunimen alla toimii vuosiluokkia esiopetuksesta tai ensimmäisestä luokasta yhdeksänteen luokkaan sekä mahdollisesti myös lukio-opetus.
  • Pälkäneen lukio ja yhteiskoulu toimivat samassa kiinteistössä Onkkaalassa. Onkkaalassa toimii myös Kostian koulu omassa kiinteistössään. Kostian esiopetus toimii Kostian koulun kanssa samassa pihapiirissä omassa kiinteistössään. Onkkaalan alueen kouluilla on jo tällä hetkellä yhteinen hallinto ja yhteisiä opettajia sekä tiloja.
  • Pälkäneen perusopetuksen oppilasmäärä on ennusteen mukaan pienenemässä voimakkaasti seuraavan viiden vuoden aikana. Lukuvuonna 2020–2021 oppilasmäärä on 600. Ennusteen mukaan lukuvuonna 2023–2024 oppilasmäärä on 530 ja 2026–2027 433, eli noin yhdeksän opetusryhmää vähemmän kuin tällä hetkellä.
  • Ennusteen mukainen oppilasmäärän pieneneminen lisää tarvetta suunnitella tarkemmin henkilöstöresurssin käyttöä mukaan lukien koko opetustoimen henkilöstö. Virassa olevien opettajien tunteja sekä koulunkäynninohjaajien työpanosta voitaisiin jatkossa yhä paremmin täyttää myös eri kouluasteiden välillä ja yhtenäiskoulussa tämä on mahdollista toteuttaa entistä joustavammin.