Talon tuoma – Anna-Kaisa Tirkkonen suuntasi Luopioisiin minitalon perässä

Anna-Kaisa Tirkkonen oli jo pidemmän aikaa haaveillut asumisesta minitalossa. Ajatus tuntui kutkuttavalta: ei turhia neliöitä ja kaikille tarvittaville tavaroille kompakti paikka. Kun silmiin osui ilmoitus Luopioisiin rakentuvista Scandinavian Eco Villas -minitaloista, Tirkkonen ei epäröinyt. Hakemus sisään ja sormet ristiin, että juuri hän saisi yhden minitaloista vuokralle. Ja niinhän siinä kävi. Helmikuun alussa Tirkkonen oli yksi ensimmäisiä, jotka pääsivät muuttamaan 27 neliön suuruisiin minitaloihin, jotka myös sinkkutalojen nimellä tunnetaan.

– Ensitunnelmat ovat oikein hyvät. Tavarat etsivät vielä vähän paikkojaan, mutta muuten olen jo päässyt asettumaan uuteen kotiini, Tirkkonen kertaa.

Luopioisiin Tirkkonen muutti jo syyskuussa, kun Pöllökartanossa oli yksiö sopivasti vapaana. Sieltä oli helppo ja lyhyt muuttomatka varsinaiseen kohteeseen eli Niementien varrella sijaitsevaan minitaloon.

– Luopioinen vaikuttaa oikein kivalta paikalta. Kaikki peruspalvelut löytyvät kylältä, luonto on lähellä ja ihmiset mukavia.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Tirkkonen on omien sanojensa mukaan viettänyt viime vuodet kiertolaiselämää, ja koti on ollut väliin Helsingissä, väliin Kymenlaaksossa.

– Tätäkin taustaa vasten minitalot ovat minulle hyvä ratkaisu. Olen muuttanut usein, joten on vain hyvä, ettei tilaa ole liikaa. Näin tavaroista ja huonekaluistakin jäävät jäljelle vain ne olennaisimmat ja tärkeimmät eikä mukana kulje turhaa krääsää.

Anna-Kaisa Tirkkonen halusi päästä kokeilemaan, miltä eläminen minitalossa tuntuu.

Oma rauha, palvelut silti lähellä

Tirkkosen minitalossa on ison oleskeluhuoneen lisäksi tupakeittiö, wc ja kylpyhuone sekä eteinen. Lisätilaa tuovat terassi ja oma piha, jolle Tirkkonen suunnittelee pääsevänsä keväällä istutuspuuhiin. Naapurit ja palvelut ovat lähellä, mutta omaa rauhaa on silti hyvin tarjolla.

– Yksineläjälle tämä on oikein sopiva ja toimiva ratkaisu. Talo on söpö, kaappitilaa on hyvin ja keittiö sekä kylppäritila ovat toimivia.

Tirkkonen tekee 2d-animaattorin töitänsä pääasiassa etänä, joten asuinpaikan sijainnilla ei ole hänelle niin suurta merkitystä: piirrosanimaatioiden tekeminen onnistuu käytännössä mistä päin Suomea tahansa.

– Asumismuoto on itselleni eräänlainen kokeilu: testaan, kuinka hyvin pienessä talossa oikein viihdyn. Saatan viihtyä pitkäänkin ja jos se ei taas tunnu omalta jutulta, saatan joskus myöhemmin rakentaa vaikka omankin talon.

Tirkkosen suunnitelmissa on päästä talven aikana asettumaan uuteen kotiinsa kunnolla. Hän tunnustautuu talvi-ihmiseksi, joten kuluvan talven pakkaskelit ja runsas lumimäärä ovat olleet pelkkää plussaa.

– Työntekoa, ulkoilua ja kotoilua, sitä on varmasti tänä talvena edessä, hän miettii.

Anna-Kaisa Tirkkosen asuttama minitalo Luopioisissa.
Anna-Kaisa Tirkkosen talon keittiö.

 

Luopioisten sinkkutalot:

  • Niementien varteen on rakentunut yhteensä kahdeksan minitaloa.
  • Jokainen talo on 27-neliöinen, ja jokaiseen taloon kuuluu oma piha. Pihoille on mahdollista saada myös ulkovarasto ja/tai ulkosaunarakennus.
  • Luopioisten minitalot ovat vuokrakohteita. Vastaavia Scandinavian Eco Villas -minitaloja on rakennettu myös Narvaan Vesilahdelle.
Scandinavian Eco Villas -minitaloja rakentuu Niementien varteen kaikkiaan kahdeksan.