Kohtalaisen erikoinen vuosi – Kangasalan Seudun Osuuspankin tulos laski, mutta asiakasmäärä ja mobiilin suosio kasvoivat

Viime vuoden alussa näkymät olivat jopa loistavat. Maaliskuussa tilanne kuitenkin muuttui olennaisesti koronavirustilanteen hankaloituessa.

– Huhti- ja toukokuussa tunnelmat olivat sekavat, ja meidänkin alueellamme taloudellinen toimeliaisuus tyssäsi. Kesää kohti luottokysyntä kuitenkin piristyi, Kangasalan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Jyrki Turtiainen kertaa erikoiseksi kääntynyttä viime vuotta pankin näkökulmasta.

Tulos olisi ollut hyvin lähellä edellisvuoden lukuja ilman OP-konsernissa tehtyjä muutoksia, jotka koskivat kirjaustapaa odotettavissa oleviin luottotappioihin. Nyt OP Kangasalan liikevoitto laski yli kolmanneksella, noin kahteen ja puoleen miljoonaan euroon, mitä pankki pitää itse kohtuullisena suorituksena. Varsinaisia luottotappioita kirjattiin lopulta vain 150 000 euroa, joten luottotappioihin varautumisen johdosta tehdyt kirjaukset voivat turhiksi osoittautuessaan kääntää vuorostaan kuluvan vuoden tulosta tuntuvasti positiiviseen suuntaan.

Poikkeuksellisen vuoden keskeisimpiä tehtäviä oli palvelukyvyn säilyttäminen pandemian keskellä niin konttorilla kuin sähköiselläkin puolella. Tässä Turtiaisen mukaan onnistuttiin hyvin, ja olosuhteet osaltaan siivittivät mobiiliasiakkaiden määrän hurjaan kasvuun. Samalla mobiiliasiointi nousi OP Kangasalan käytetyimmäksi asiointimuodoksi. Kolmen konttorin verkostoon –  Pälkäneen Onkkaalassa, Kangasalan keskustassa ja Vatialassa – ei olla suunnittelemassa silti muutoksia.

Kummalliseen vuoteen sopi sekin, että talletusten määrä kasvoi noin kymmenen prosenttia. Vastaavaa ei ole Turtiaisen mukaan tapahtunut moneen vuoteen.

– Oliko sitten yhtenä selittävänä tekijänä, että työpaikkansa säilyttäneet eivät matkustelleet. Ylipäätään kiinnostus sijoittamiseen ja säästämiseen on tuntunut nostavan päätään, ja uskon sen jatkuvan, hän aprikoi.

Pankin kokonaisasiakasmäärä kasvoi vajaalla seitsemälläsadalla.

Asuntokaupan puolella erikoisesta vuodesta huolimatta – tai juuri sen vuoksi – markkina kasvoi ja asuntojen hinnat nousivat.

– Me emme onnistuneet kuitenkaan olemaan tässä buumissa koko ajan ihan täysin mukana, OP Kangasalan Turtiainen arvioi.

Sen sijaan yritysasiakkuuksissa Kangasalan Seudun Osuuspankilla on entistä vahvempi jalansija, ja Turtiaisen mukaan yritysten tilanne näyttää hyvältä. Myös koko alueella toimeliaisuus on jälleen menossa hyvään suuntaan, ja pankinkin alkuvuosi on lähtenyt Turtiaisen mukaan hyvin liikkeelle.

– Toiminta on pirteää, mutta kaikissa keskusteluissa näkyy pandemian aiheuttama epävarmuus ja esimerkiksi pankkikorttitapahtumien määrässä ei olla vielä normaalilla tasolla.