Haluatko pelastaa ruokaa? – sen voi tehdä hävikkiruoasta kertovan sovelluksen avulla

ResQ-sovellus
Ruokaa lautaselle voi löytää myös sovellusten kautta. ResQ-sovelluksen avulla illalliseksi voi pelastaa hävikkiruokaa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Hävikkiruokaa eli jätteeksi päätynyttä syömäkelpoista ruokaa syntyy ruokaketjun jokaisessa vaiheessa.

Tutkimusten mukaan Suomessa eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa. Kotikeittiöissä syntyvän hävikin määräksi on arvioitu noin 150 miljoonaa kiloa vuodessa eli reilu 20 kiloa per henkilö.

Oman osansa hävikkiin tuovat ravintolat ja kaupat. Luonnonvarakeskuksen viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan ravitsemispalveluissa syntyy vuosittain ruokahävikkiä kymmenisen kiloa suomalaista kohti. Kaupoissa syntyvä hävikin määrä on vastaavasti reilu kymmenen kiloa per suomalainen.

Roskiin heitetty ruoka on turhaan tuotettua ruokaa, joka kuormittaa ympäristöä. Oman keittiön hävikin määrään voi jokainen kotikokki helposti vaikuttaa, mutta yhtä lailla osansa voi tehdä pienentääkseen ravintoloiden ja kauppojen hävikkiä.

Yksi tapa pelastaa ruokaa on hävikkiruokasovellusten hyödyntäminen.

ResQ-sovellus
Tavallisena arkena tarjontaa oli runsaasti vielä iltaseitsemän jälkeen etenkin Tampereen seudulla. Sovelluksessa opastetaan, että eniten valikoimaa on heti lounasaikojen päätyttyä.

Pirkanmaan hävikkiruokatarjontaan voi perehtyä esimerkiksi ResQ-sovelluksen avulla. Vuonna 2016 julkistettu sovellus on kotimainen ja se kuuluu suosituimpien ruokasovellusten joukkoon.

Sovelluksen idea on yksinkertainen: käyttäjä näkee karttanäkymästä, missä paikoissa hänen lähettyvillään on tarjolla hävikkiruokaa. Listalta voi löytyä esimerkiksi ravintoloiden aterioita, liikenneasemien pieniä purtavia tai ruokakauppojen leipä- ja hedelmäosastojen valikoimista tehtyjä ruokakasseja.

Hinnat ovat tavallista edullisempia. Helmikuun alussa Pirkanmaalta saattoi noutaa muun muassa keittoannoksia alle kolmella eurolla, intialaista ruokaa tai uunimakkaraa ja perunamuusia neljällä eurolla ja voileipiä erilaisilla täytteillä alle kahdella eurolla.

Sovellus myös näyttää koko ajan, kuinka monta annosta on vielä jäljellä ja mihin aikaan tarjouksessa mainittu tuote on noudettavissa.

Annos tilataan ja maksetaan sovelluksessa. Palvelussa toimivat muun muassa yleisimmät maksukortit ja PayPal. Käyttäjä saa ostoksestaan niin sovellukseen kuin sähköpostiinsa tilausvahvistuksen, jota vastaan annos luovutetaan asiakkaalle.

Pirkanmaalta palveluun on rekisteröitynyt mukaan yrityksiä muun muassa Tampereelta, Lempäälästä, Ylöjärveltä, Orivedeltä, Kangasalta ja Toijalasta. Valtakunnallisesti mukana on myös K-ruokakauppoja ja S-ryhmän ravintoloita.

Ravintolat, kaupat ja kahvilat voivat liittyä palveluun omatoimisesti. Sovelluksen käyttäjät voivat myös ehdottaa uusia toimijoita palveluun.