Taavi Soininvaaran ”Tsaarin ruoskassa” horjutetaan Putinin valtaa Venäjällä – ”Sappeen hiihtokeskuksessa merkittävä käännekohta”

Taavi Soininvaaran uusimmassa trillerissä Tsaarin ruoska suojelupoliisi Arto Ratamo ryhtyy tutkimaan tapausta, jossa kaksi suomalaismiestä on järjestänyt massiivisen kokaiinikaupan Espanjaan. Toinen miehistä tapetaan jo suunnitelman alkumetreillä. Ratamo havaitsee tapauksessa yhteyden venäläiseen diplomaattiin ja Venäjän suurlähetystöihin. Meneillään on jotain, joka voi vaikuttaa koko Euroopan tulevaisuuteen. Mistä oikein on kysymys?

– Sappeen hiihtokeskuksella on romaanissa melko iso rooli. Sappeella tulee esiin yksi juonen kannalta merkittävä tiedonmuru – käännekohta, joka muuttaa tapahtumien suuntaa.

Soininvaara kertoo Sappeen valikoituneen tärkeäksi tapahtumapaikaksi romaanin juonen perusteella.

– Ensin tarinassa ollaan Asikkalassa ja majapaikka täytyi saada nopeasti lähistöltä. Sappee valikoitui sijaintinsa vuoksi – se on tavallaan syrjässä, mutta kuitenkin lähellä romaanissa tärkeitä paikkoja, Lahtea ja Tamperetta. Olen myös itse käynyt laskettelemassa Sappeella 1990- ja 2000-luvuilla. Pälkäne on mielestäni oikein miellyttävä kunta – olen itsekin asunut maaseudulla vuodesta 2003 saakka. Veri vetää maaseudulle, pois kaupungista.

”Tsaarin ruoskassa” käsitellään monien muiden Soininvaaran trillereiden tapaan kansainvälisiä, ajankohtaisia asioita. Tsaarin ruoska alkaa suuresta huumekaupasta, satojen kilojen kokaiinierästä. Tällä on yhtymäkohta todellisuuteen – Ranskassa kalalastista paljastuneeseen 600 kilon huumausaine-erään. Hiljalleen romaanissa liikutaan Venäjän suuntaan.

– Jos kirja olisi julkaistu tänä keväänä, se olisi ollut vielä ajankohtaisempi. Tässä on paljon yhtymäkohtia Aleksei Navalnyin tapaukseen. Kirjassa on kyse samoista asioista – Putinin valtaa aletaan horjuttaa.

Voisiko Soininvaara kuvitella sijoittavansa Pälkäneelle muitakin kirjoja?

–  Ilman muuta voisin. Romaanin juoni sanelee tapahtumapaikkoja paljon, joten tapahtumapaikat valikoituvat aina juonen kehittyessä. Esimerkiksi seuraavassa kirjassani, romaanissa Sokea oraakkeli, ollaan aika lähellä, eli Tampereella.

 

Mitä kuuluu kirjailijan talven viettoon?

Taavi Soininvaaran uusimmassa trillerissä käsitellään Putinin vallan horjuttamista Venäjällä – ja seikkaillaan Sappeen laskettelukeskuksessa. Kuva: Pekka Holmström 2011, Otava.

– Tänä talvena lumityöt ovat nousseet taas suureen rooliin. Olemme käyneet hiihtämässä ja kävelyillä jäällä. Nyt on komea talvi, vaikka korona onkin.

Soininvaaralla on ollut tapana kirjoittaa muutaman viikon ajan vuodessa muualla kuin Suomessa, mutta tänä talvena siihen ei välttämättä ole mahdollisuutta.

– Koronan vuoksi useampi ulkomaanmatka on peruuntunut. Myös kaikki esiintymiset ja elokuvaprojektit ovat jäissä. Kirjojen puolesta kuuluu kuitenkin hyvää ja niiden kirjoittaminen sujuu sulkeutuneisuudessakin – tämän vuoden kirja alkaa olla valmiina jo helmikuussa.

– Jos työstään pitää, niin sehän on vain ajanviettoa. Kaikki se työ, mikä tehdään ennakkoon, on aina kotiinpäin – jos tämän vuoden kirja valmistuu ajoissa, voin pitää pidemmän kesäloman. Olen kuitenkin vahvasti kaikkien vuodenaikojen ihminen.

Taavi Soininvaara

  • Kirjoittanut 17 Ratamo-sarjan trilleriä. Tsaarin ruoska on järjestyksessä kuudestoista – Sokea oraakkeli ilmestyy kesällä 2021.
  • Kirjasarjasta on tehty myös rikosdraamasarja Ratamo.
  •  Esikoisteos Ebola-Helsinki ilmestyi vuonna 2000.
  •  Trillerit käsittelevät kansainvälistä politiikkaa, taloutta, teknologiaa ja rikollisuutta. Suomen tunnetuimpia nykyrikoskirjailijoita.