Hiihtäminen, luistelu, potkukelkkailu – kaikki onnistuu, kun on kunnon talvi

Marttoja Laipan metsässä. Vasemmalta Eija Höysniemi, Hanna-Leena Laszka, Tiina Kuivanen, Tuula Arra, Maisa Rantala ja Sari Keskinen. Kuva:Pirjo Mäkijärvi.

– Moneen talveen ei ole ollut näin paljon lunta kuin nyt on, että suksilla pääsee ihan minne vaan, metsäänkin, Maisa Rantala ihastelee.

– Hiihtäminen on yllättävän monipuolinen liikuntamuoto, kun koko kroppa joutuu tekemään töitä, hän kehuu Suomessa tänä talvena uuden nousun kokenutta talvilajia.

Rantala nautti metsässä ja jäällä liikkumisesta Sahalahden Marttojen järjestämässä ulkoilupäivässä, jossa yhdistyivät liikunta, laskiainen ja ystävyys.  Laipan maastossa martoilla oli kulkupeleinä karvapohjasuksia ja lumikenkiä.

Luonto on auki

Koronapandemia on kaventanut liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia kunnallisten sisäliikuntapaikkojen sulkemisen takia. Sen seurauksena ladut, rinteet ja luistelukentät ovat täynnä väkeä.

– Tosi ihanaa, että pääsee hiihtämään, kun sisäliikunnat ovat olleet tauolla, Pirjo Mäkijärvi sanoo nykytilanteesta, jossa luonto on vielä auki.

– Erityisesti korona-aikana on tärkeää päästä luontoon, Hanna-Leena Laszka täydentää.

Kunnon luminen, vanhan ajan pakkastalvi on taannut sen, että koko Suomessa on ollut mahdollista liikkua kaikilla ulkoliikuntavälineillä.

– Pääsee potkukelkoillakin, Tiina Kuivanen huomauttaa.

– Sillä tavalla harvinaista, ettei vielä ole tarvinnut varoa kävellessä liukkautta, Outi Aakkula mainitsi Sahalahden Marttojen ulkoilupäivänä, joka pidettiin juuri ennen jäätävien sateiden tuloa.

Eija Höysniemi lisää luonnossa liikkumisen tekevän hyvää myös ihmisen mielelle.

– Metsällä on rauhoittava vaikutus. Lenkiltä tulee aina hyvällä mielellä takaisin kotiin.