Anna Tapion koulu finaaliin – lujasti yhteen hitsautuneilla nuorilla paras yritys Pirkanmaan perusasteelta

Anna Tapion koulun yhdeksäsluokkalaiset Eimi Hyvärinen ja Lotta Fomin pääsivät Pirkanmaan perusasteelta parhaana finaaliin yrityksellään Hunajainen Huominen.

– Olemme tosi iloisia, kun yrityksemme saa tunnustusta, sanovat Eimi Hyvärinen ja Lotta Fomin.

Anna Tapion koulu pärjäsi jo kolmatta kertaa peräkkäin Nuori yrittäjyys – Uskalla yrittää -kilpailussa. Yhdeksäsluokkalaisten tyttöjen harjoitusyritys Hunajainen Huominen valittiin Pirkanmaalta ylivoimaisesti parhaana finaaliin.

Yrityksen tuotteet on tehty käsin, ja raaka-aineena on käytetty mehiläisvahaa. Asiakkaan hyvinvointi on keskiössä, sillä joukossa on muun muassa niin huulirasvaa, käsirasvaa, saunahunajaa kuin herkkujakin.

Hämeenlinnalaisen Eimi Hyvärisen äiti on mehiläistarhaaja, joten idea tuli sitä kautta. Askolasta kotoisin oleva Lotta Fomin on innostunut konditoria-alasta.

Perusteluiden mukaan Hunajainen Huominen NY:ssä on hyvä tiimi ja työnjako. Into ja innostus välittyvät. Yritysilme on harkittu ja eettisyys, ekologisuus ja lähituotanto on otettu hyvin huomioon. Tuote oli valmis.

Hunajainen Huominen NY osallistui helmikuussa järjestettyyn semifinaaliin, josta se valittiin huhtikuun lopun finaaliin parhaana perusasteen NY-yrityksenä.

– Tyttöjen kommentti “Kaikkein hienointa on asiakaspalaute” vei tuomariston sydämet täysin, kertoo aluepäällikkö Noora Bergroth Pirkanmaan aluepalveluiden Nuori Yrittäjyys ry:stä.

Opettajallekin kiitosta

Yrittäjyys kiinnostaa tulevaisuudessakin. Tyttöjen mukaan koko lukuvuoden kestänyttä harjoitusyrityskokemusta tulee ikävä.

– Tämä oli upea kokemus, ja olemme hitsautuneet lujasti yhteen sisäoppilaitoksessa Aitoossa. Onneksi valitsin tämän koulun, ihan mahtava ilmapiiri, Eimi Hyvärinen kehuu.

Yhteishaussa Hyvärinen on hakenut Urjalaan Väinö Linnan lukioon.

Tytöt ylistävät myös historian ja yhteiskuntaopin opettajaansa Jaakko Rantalaa, jolta on saanut hyviä neuvoja yrittäjyystaipaleelle.

– Minulla on ilo opettaa hyviä ja taitavia oppilaita, toteaa Rantala vaatimattomasti.

Hänen mukaansa yrittäjyyskasvatusta voisi tarjota vaihtoehtona oppilaille entistä aikaisemmin ja useammin. Kun saa hyviä harjoituskokemuksia, tämä ruokkii lähtemään yrittäjäksi ehkä myöhemminkin.

– Yrittäjyys on pitkälti asenne, joten tällaisten kurssien tarjoaminen olisi hyvä sellaisille, joita yrittäjyys aidosti kiinnostaa, Jaakko Rantala miettii.

Hunajainen Huominen -harjoitteluyrityksen tuotteet keskittyvät hemmotteluun ja herkutteluun.

Mikä Nuori yrittäjyys?

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaaliin osallistui Pirkanmaalta 24 uutta nuorten perustamaa yritystä ja yli kuusikymmentä nuorta. Tuomaristo valitsi viisi yritystä alueen edustajiksi huhtikuussa järjestettävään finaaliin. Lisäksi yleisö äänesti yhden yrityksen finaaliin.

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 21.–23.4. virtuaalisesti Howspace-alustalla. Valtakunnan paras NY-yritys pääsee edustamaan heinäkuussa Suomea European Company of the Year -kilpailuun Liettuan Vilnaan. Kevään pandemiatilanteen globaali kehittyminen ratkaisee, järjestetäänkö kilpailut paikan päällä vai virtuaalisesti.