Eläkeläisarkkitehti kritisoi tehokkuusajattelua – katupiirtäjänä hän dokumentoi ympäristöään

Kangasalan kaupungilta eläkkeelle jäänyt kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen on kierrellyt kylänraitteja ja dokumentoinut näkemäänsä piirroksin.

Kangasalalaisen Markku Lahtisen ja sahalahtelaissyntyisen, nykyään nurmolaisen toimittajan Olli Mäkelän, piirrokset kutsuvat Pälkäneen pääkirjasto Arkkiin huhtikuun ajan.

Piirtäminen on kulkenut Markku Lahtisella verissä pikkupojasta asti. Kuvaamataidon opettaja huomasi aikanaan pojan lahjakkuuden ja rupesi puhumaan arkkitehdin ammatista. Sille tiellehän Lahtinen lähti ja jäi eläkkeelle Kangasalan kaavoitusarkkitehdin tehtävästä pari vuotta sitten.

Lahtinen ja Mäkelä kiersivät kyliä ja piirsivät taloja pitkin Pälkänettä, Luopioisia ja Sahalahteakin. Asukkaita ei kylän raiteilla piirrettäviksi ilmaantunut kuin jokunen, mutta Aapiskukolla pysähtyessä ihmisiäkin alkoi hahmottua paperille.

Kirjastossa piirroksia on noin 30. Ne ovat tältä ja viime vuodelta. Näyttelyn piti olla jo aiemmin, mutta korona esti.

Katupiirtäminen nousussa

Lahtinen teki muistiinpanopiirustuksia jo 70-luvulla. Katupiirtäminen on kansainvälisesti ollut viime vuosina nousussa. Aktiivista väkeä on muun muassa Kauko-Idässä tällä saralla.

– Kyllä se kertoo käsityöharrastusten lisääntymisestä. Käsillä tekemistä myös arvostetaan, Lahtinen miettii.

Kun hän puhuu omista töistään, hän ei pidä niitä taiteena.

– Tämä on dokumentointia. Piirrän, mitä näen. Polkupyörällä kuljen mieluiten ja teen havaintojani.

Onkkaalan raitilta on näyttelyssä piirros molemmilta. Toisessa Mäkelä on ikuistanut Lahtisen, kun tämä piirtää. Lahtinen piirtää sutjakkaasti, viidessä minuutissa hän on omien sanojensa mukaan piirtänyt jo paljon.

Markku Lahtinen piirtää, mitä näkee. Kylänraitilla ei välttämättä aina näe kaupungistumisen takia ihmisiä, mutta paikallisella huoltoasemalla nämä miehet ovat tulleet taltioiduiksi Lahtisen kynästä.

Opettajana innostaa

Markku Lahtinen opetti piirtämistä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa vuosi sitten talvella. Osallistujia oli paljon.

– Kiertelin katsomassa ja innostamassa jokaista löytämään omia persoonallisia vahvuuksiaan. Oli hienoa nähdä, miten ihmisillä oli halu oppia lisää ja etsiä omaa näkemystään.

Piirtäminen on harjaantumista. Osalla silmän ja käden yhteistyö sujuu luonnostaan paremmin kuin toisella. Joku osaa käyttää kynää, toisella taas on muita kuin piirtämisen lahjoja.

– Kannustan kokeilemaan, jos innostusta löytyy.

Arvosta ajan patinaa!

Markku Lahtinen liikkuu mielellään paitsi Kangasalan ja Pälkäneen seuduilla myös Pohjanmaan rannikkokaupungeissa. Niissä on hänestä miellyttävää ympäristöä, joka on säilynyt hyvin. Ajan patina tekee vaikutuksen.

Aloittelijalle hän antaa vinkin: Opi tarkastelemaan ympäristöäsi!

– Uusi on hienoa, mutta vanha on paljon hienompaa. Kun ympäristöään tarkastelee, sitä oppii myös arvostamaan.

Lahtinen antaa sapiskaa tehokkuuspainotteiselle ajattelumallille, joka ei jätä tilaa ympäristön laadulle. Tämä lyhytnäköinen ajattelu on pesiytynyt kuntiinkin niin johtoon kuin luottamuselimiin.

– Kyllä esimerkkejä löytyy läheltä, vaikkapa yksiöillä täytetyt tornitalot, joita halutaan tehdä joka puolelle, Markku Lahtinen kritisoi.

Etualalla Onkkaalan raitti piirrettynä tammikuussa. Piirrokset Pälkäneeltä, Luopioisista ja Sahalahdelta ovat viime ja tältä vuodelta. Näyttelyyn voi tutustua kirjasto Arkissa huhtikuun loppuun saakka.