Pauliina Pikka toivoo Pälkäneen löytävän tiensä vetovoimaisten kehyskuntien imuun – tavoitteena myös kunnan sisäinen yhtenäisyys ja hallinnon vakauttaminen

Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka aloitti viime viikolla työt kunnantalolla. Pikka kehuu Pälkänettä hyvin haltuun otettavaksi kokonaisuudeksi, vaikka etätyöaika asettaakin aluksi omat hankaluutensa henkilöstön kanssa tutuksi tulemiselle.

Vilkkaan ensimmäisen viikon jälkeen Pälkäneen tuoreella kunnanjohtajalla on toiselle työviikolleen parikin toivetta.

– No vähän voisi nukkuakin välillä, Pauliina Pikka aloittaa nauraen.

Toiveella on perusteensa: Pikan pään sisäinen kovalevy raksutti ensimmäisellä työviikolla niin suurilla kierroksilla, että uni ei tahtonut illalla tulla silmään.

– Niin paljon tulee uutta, kun on uusi yhteisö ja uusia asioita. Olo on ollut silti koko ajan tosi virkeä ja päivät ovat menneet nopeasti, hän sanoo.

Hieman vakavoituen Pikka toivoo tällä viikolla pääsevänsä vielä syvemmälle asioihin ja saavansa niitä enemmän haltuun.

– Olen yrittänyt koota listaa eri tärkeysjärjestyksen asioista. Sisäänajoa on varmaan pitkään, mutta kun saa hallinnon rutiinia haltuun, tavoitteena on käydä vierailemassa myös kunnan yksiköissä. Ensimmäisinä varsinaisina asioina kunnantalolla tulivat vastaan maankäytön ratkaisujen ohessa muun muassa vajoavan rivitalon tapaus sekä valokuituyhtiön hallituksen kokous.

Jo joulukuusta asti hän on perehtynyt hiljalleen Pälkäneen asioihin niin paljon kuin mahdollista; Nokialla pääsiäiseen asti jatkunut edellinen työ on pitänyt arjen kiireisenä.

– Päätin, että jätän Nokialla seuraajalleni arkistoon vain sen, mitä hän tarvitsee. Olin siellä sivistysjohtajana viisi vuotta, mutta kaikkia asioita läpi käydessä tuntuikin että olin ollut siellä 15 vuotta.

 

Vakautta ja pysyvyyttä

Aiemmasta työkokemuksestaan Pikka tietää jo ennestään, miten pieni kunta eroaa suuresta.

– Pälkäne on sopivan kokoinen vuorovaikutuksessa ja ihmisten tuntemisessa, mutta pienessä organisaatiossa moni pesti on toki haavoittuva. Erittäin hyvä lähtökohta on, että taloudesta on pidetty täällä hyvää huolta.  Väestön ikääntymiseen ei ole nopeaa lääkettä, kuten ei taida olla koko Suomessakaan, kunnanjohtaja miettii.

Hän toivoo Pälkäneen löytävän keinot päästä Tampereen kehyskuntien imuun. Mahdollisuuksia Pikan mukaan on.

– Täällä on vahvat peruselämän palvelut, ja esimerkiksi lapsiperheen arki varmasti toimii. Korona-aikana korostuneet arvot ja trendi tulevat toivottavasti pysymään jonkin aikaa vaikuttamassa täälläkin. Uusia asukkaita tarvitaan, jotta mahdollistamme hyvät palvelut jatkossakin.

Pikka toivoo, että kuntaan saataisiin entistä enemmän yhtenäisyyttä, eikä esimerkiksi jonkin kehittämisen koettaisi automaattisesti olevan joltakulta toiselta pois.

– Toiminnassa näkyy myös, että henkilöstöä on vaihtunut. Tavoitteena on tämän vuoden aikana saada vakautta ja pysyvyyttä hallintoon ja järjestelmään. Kun vastuihin ja toimintatapoihin saadaan varmuutta ja pysyvyyttä, se helpottaa osaltaan paljon arjen sujuvuutta ja säästytään turhalta ja moninkertaiselta tekemiseltä ja asioiden selvittelyltä.