Lukijamme kertovat: tällaisia ominaisuuksia on hyvällä valtuutetulla

Kyselimme shl.fi -sivustolla, millaisia ominaisuuksia on hyvällä valtuutetulla. Kyselyyn vastanneet nostivat esiin hyvin monipuolisesti erilaisia ominaisuuksia, joita hyvällä valtuutetulla tulisi olla. Esiin nousivat kuitenkin erityisesti avoimuus, suoraselkäisyys, kunnallishallinnon tuntemus, luotettavuus, rohkeus ja paikallistietämys.

 

Poimintoja kyselyyn vastanneiden ajatuksista:

Ihmisläheinen lähimmäisen hyväksi työtä tekevä ammatti. Mieluusti alta 40-vuotias. Vapaa-ajalla yhteisön hyväsi toimiva vapaaehtoinen. Esikuva nuorisolle työssään ja harrastuksissaan. Omanedun ja omakehun tavoittelijat voivat pysyä kotonaan. Vuosikymmeniä jatkunut kunnallispolitikointi ei ole aina meriitti.

 

Tuntee kunnallislain ja kunnallistalouden perusteet sekä ottaa päätöksenteossa huomioon taloudelliset realiteetit. Perehtyy hyvin päätöksenteon pohjana olevaan aineistoon ottaen muutenkin asioista selvää ja huomioi lopullisessa päätöksenteossa kaikki kerrannaisvaikutukset. Vuorovaikutteinen kuntalaisten suuntaan. Osaa ottaa kuntalaisten mielipiteen huomioon päätöksen teossa ja osaa perustella omia näkemyksiään sekä tehtyjen päätöksien taustoja ja kerrannaisvaikutuksia.

 

Rehellisyys, viisaus ja paikallistietämys.

 

Luotettavuus, turhien lupausten välttely, kiinnostus asiansa hoitamiseen.

 

Tahtoa ottaa asioista itse selvää ja selvittää niitä monelta kannalta. Hyvät yhteydet kuntalaisiin ja avoimuus ottaa vastaan tietoa muiltakin kuin virkamiehiltä. Rohkeus olla omaa mieltä.

 

Ajaa koko kunnan asioita, ei omia. Uskaltaa tuoda ajatuksia esiin. On helposti lähestyttävä ja avoin kuntalaisille.

 

Kantaa vastuun. Suoraselkäinen.

 

Aito kiinnostus valtakirjaan, jonka äänestäjä on antanut valitsemalleen ehdokkaalle, edustaa siis koko kuntaa. Luotettavuus. Toimii niin kuin on luvannut vaalipuheissaan.

 

Tasapuolisuus eri kunnan alueiden suhteen eikä pidä ohjata kaikkia toimintoja Pälkäneen keskustaan. Joku tolkku isoihin investointeihin joista on tullut taakka kunnalle kuten Roholan alue ja valokuituyhtiö.

 

Ei vaihda puoluetta. Vankkumatta lupaustensa takana. Ei kerää turhia irtopisteitä olemalla kaikkea vastaan.

Yhteistyökyky yli puoluerajojen, asioihin perehtyminen kunnolla, pitää kuunnella herkällä korvalla asukkaita joka puolella kuntaa. Pitää olla kartalla taloustilanteesta ja pitää omata myös talonpoikaisjärkeä.

 

Jaksaa perehtyä päätettäviin asioihin riittävästi sekä tiedottaa avoimesti päätöksenteosta Hyvä valtuutettu kuuntelee eri ryhmiä puolueettomasti. Ajattelee yksittäisiä päätöksiä osana isompaa kokonaisuutta ja keskittyy strategisiin asioihin.

 

Laaja-alaista osaamista ja asiantuntemusta. Tolkun kansalainen, jolla on yhteistyökykyä – ei siis mikään öyhöttäjä. Karismaattisuutta.