Voiko sateella maalata?

Ulkoseinien puhdistus ja maalausympäristön suojaaminen roiskeilta ovat valmistelutöitä, jotka vievät aikaa mutta kohentavat lopputulosta tuntuvasti.

Talon tai piharakennuksen maalaaminen on työläs ja kalliskin projekti, jota ei viitsisi pilata – ja ottaa uusiksi – omaa ajattelemattomuuttaan. Onko sateella maalaaminen siis ajatus, joka kannattaa saman tien hylätä?

– Sateellakin voi maalata, jos kyse on vain pienestä tihkusateesta ja pääsee maalaamaan vaikkapa räystään alla. Kaatosateessa maalaaminen ei kannata, sanoo Sydän-Hämeen Mökkitalkkareiden Arto Aspila.

Parempaan lopputulokseen ja mukavampaan suoritukseen pääsee silti kuivissa olosuhteissa. Paras maalaussää olisi puolipilvinen, sillä liian kuumasti paahtava aurinkokaan ei ole maalaushommien kannalta hyväksi.

– Parasta maalausaikaa on yleensä alkukesä, touko–kesäkuu, miksei vielä heinäkuussakin. Toki myöhemmin syksylläkin voi maalata, mutta kuivumisaika on paljon pidempi. Joillakin maaleilla voi nykyisin maalata talviaikaan pakkasellakin, Aspila kertoo.

 

Valmistelu kannattaa

Ennen varsinaista pensselin heiluttelua olisi syytä tehdä valmistelutoimenpiteitä.

– Yleensä maalattava seinäpinta on likainen. Sille on usein syytä tehdä homepesu ja huuhdella sitten vedellä. Sen jälkeen pinnan olisi hyvä antaa kuivua, vaikkapa viikosta kahteen viikkoon, Arto Aspila huomauttaa.

Ennen maalaamaan ryhtymistä hän suosittelee vielä kertaalleen pyyhkimään maalauskohteen pinnasta sille pesun jälkeen kertynyttä pölyä.

– Myös suojaaminen on oleellinen juttu, johon menee yllättävän paljon aikaa. Kun sen tekee kunnolla, se kaikki kuitenkin helpottaa maalaustyötä ja sitten voi vetää vähän isommalla pensselillä.

Ilman kunnollisia pintojen suojaamisia roiskeiden vaara on suuri, vaikka yrittäisikin ”pipertää” miten tarkasti hyvänsä.

– Kaikkiahan pienet jäljet eivät haittaa, mutta itse en kehtaisi asiakkaalle jättää sotkua. Ruskea terassi täynnä valkoisia lenkkarin jälkiä on aika mahdoton puhdistaa jälkikäteen, jos sitä ei tee heti tuoreeltaan reilulla vedellä – niin nopeasti se maalin imaisee. Tältä kaikelta välttyy sillä kunnollisella suojaamisella.

Pääsääntöisesti maalaus tehdään kahteen kertaan, ja tämä on tarpeen etenkin alkuperäisen värin sävyä vaihdettaessa. Suositellut maalauskerrat ja kuivumisajat on hyvä kuitenkin tarkistaa aina maalipurkin kyljestä.

 

Välineet ja turvallisuus

Aspilan mukaan turvallisuustekijöistä ja työvälineiden laadusta ei kannata laistaa maalausprojektissa.

– Helposti sorrutaan kaikenlaisiin tikapuuvirityksiin, kun ajatellaan että ”äkkiä vain tuosta vedän”. Suosittelen hakemaan edullisen nosturin vuokralle, niin pysyvät luut ehjinä. Samalla saa helpommin maalattua ja jälkikin on huomattavasti parempaa.

Nosturivuokraan kuluvia euroja Aspila ei lähtisi säästämään takaisin huokeammilla pensselivalinnoilla.

– Huomattavasti paremman jäljen saa sillä parin euron satsauksella kuin jos ostaisi sen halvimman pensselin. Homma kuin homma on mukavampi tehdä, kun on kunnon välineet.

Aspila suosittelee seinien huomioimista muulloinkin kuin maalauksen yhteydessä.

– Seinät kannattaa silloin tällöin pestä kevyesti, edes parin vuoden välein. Se on toimenpiteenä vähän kuin keittiön pöydän pyyhkisi ja tuo lisää käyttöikää.