Tukea mielenterveydelle

Mielenterveysasiat ovat hallinneet julkista keskustelua pitkään ja erityisesti viime aikoina, maailmanlaajuisen koronapandemian laittaessa asioita uuteen järjestykseen.

Sydän-Hämeen Lehden palstoilla on viime viikkoina kiinnittänyt huomiota uutisointi mielenterveyden hoidon paikallistenresurssien kaventamisesta. Vuosia ansiokkaasti toiminut ohjattu vertaistukiryhmä, Hermokerho, on lopetettu ja tilalle tarjotaan omaehtoista kokoontumisvaihtoehtoa ja lyhytkestoisia, asiakkaiden oireisiin pohjautuvia ryhmiä. Hermokerholaiset kokevat joutuneensa tuuliajolle, päätös on tehty heitä kuulematta ja heidät on heitetty äkkisyvään ilman kunnollista pelastusrengasta.

Pälkäneellä on jo useampia vuosia toiminut vapaaehtoisvoimin mielenterveysyhdistys Tuike ry. Sen toimintaan kuuluu pitkälti samankaltaisia elementtejä kuin nyt lakkautetulla Hermokerholla on ollut. Tuike tarjoaa ohjattuja vertaistukiryhmiä Onkkaalassa ja Luopioisissa, liikuntaryhmiä, retkiä, yhteisiä kokoontumisia eri aiheiden ja jäsenten toiveiden mukaan. Yhdistyksellä on tätä nykyä hieman yli sata jäsentä ja lisää mahtuu mukaan. Jäsenmaksu ei suuria kustanna ja sillä saa tukea ja hyvää mieltä.

Yhdistys ilmoittaa toiminnastaan paikallislehden MeNyt -palstalla. Toiveissa on, että koronakurimuksen vähitellen rauhoittuessa toiminta pääsee jälleen normaaleille kierroksille ja voimme tarjota jäsenille heidän tarvitsemaansa tukea ja apua arkipäivään. Yhdessä toimien voimme lisätä mielenterveyspotilaiden ja -kuntoutujien sekä heidän läheistensä hyvinvointia sekä poistaa niitä turhia ennakkoluuloja, joita mielenterveysasioihin usein liittyy.

Yhdessä toimien myös yksinäisyys lievittyy. Jos siis tunnet tarvetta ja kiinnostusta, toivotamme sinut avosylin mukaan toimimaan omaksi ja lähimmäisesi hyväksi paremman mielenterveyden puolesta. Seuraa Tuike ry:n MeNyt -palstaa.

Hannu Haili

puheenjohtaja