Skeittilautoja ja scootteja lainaksi Pälkäneen kirjastolta

Skeitit ja scootit ovat lainattavissa kirjaston palveluaikoina. Kuvassa Marika Tanni (vasemmalla), Seija Heikkilä, Terhi Huttunen ja Antti Rautajoki. Tanni muistuttaa, että Pälkäneen etsivä nuorisotyö tarjoaa luottamuksellista ja maksutonta tukea alle 29-vuotiaille.

Pälkäneen pääkirjasto Arkki lainaa maanantaista 17.5. alkaen skeittilautoja ja scootteja eli temppupotkulautoja. Pälkäneen nuorten starttipajan ohjaaja Antti Rautajoki kertoo kuulleensa tällaisesta toiminnasta muilla kunnilla.

– Ilmat rupesi lämpenemään ja otin selvää, että olisiko meillekin mahdollista saada.

Rautajoki kysyi yhteistyötä kirjaston Seija Heikkilältä. Ajatuksena oli, että nuorisopaja järjestää tarvikkeet ja niiden huoltamisen, kirjasto lainaamisen.

Terhi Huttunen kirjastolta kertoo, että skeittipuiston tullessa kirjaston viereen kirjastossakin ideoitiin vastaavaa lainaustoimintaa. Idea jäi kuitenkin hautumaan, koska mietittiin, miten välineiden huolto onnistuisi tarvittaessa, kun asiantuntemusta siihen ei ole.

Kun kirjasto tarttui yhteistyöideaan, Antti Rautajoki kävi nuorten kanssa hankkimassa kaksi skeittilautaa ja kaksi scoottia. Hän kertoo välineiden hankkimisen ja kokoamisen olleen hieno kokemus nuorille. Starttipajan nuorissa oli muutama harrastaja. Muutenkin vastaanotto oli hyvä ja hieman ihmettelevä.

– Sellainen, että ai kirjastolta voisi lainata tällaisiakin, Rautajoki kertoo.

Lautoja lainataan ainakin aluksi kahdeksi päiväksi. Perjantaina lainattua välinettä saa pitää viikonlopun yli. Lyhyt laina-aika mahdollistaa sen, että välineet pääsevät mahdollisimman monen nuoren käyttöön, eikä lautaa joudu odottamaan esimerkiksi kahta viikkoa. Välineet saa viedä mukanaan kotiin, mutta ne pitää palauttaa samaan kirjastoon.

Lainaaminen onnistuu kirjastokortilla. Välineitä voi varata verkkokirjastossa, ja ne pyydetään tiskiltä kirjaston palveluaikoina. Erikseen lainattavissa on jokaiseen välineeseen kypärä. Lainata voi myös polvisuojia, jotka Rautajoen mukaan ovat suositeltavat erityisesti scoottaamisessa. Suojavarusteiden käyttö on tietenkin jokaisen omalla vastuulla.

– Ei muuta kun kovaa ajoa. Olkaa varovaisia ja pitäkää lystiä, Rautajoki sanoo.

Hän toivoo, että välineitä kohdellaan kunnioituksella, kun nuoria ajatellen on järjestetty kiva uusi mahdollisuus. Laudat voivat olla kohtalaisen kalliita ostaa itse, joten lainaaminen on hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan niitä.