Mikä sai vaihtamaan ryhmää – kolme ehdokasta kertoo, miksi vanha ei enää kelvannutkaan

Erkki Hyöki kypsytteli päätöstä siirtyä keskustan riveihin jonkin aikaa. Hänestä Pälkäneen kokoomuksessa valtaa pitää sisäpiiri, johon on vaikea tulla Onkkaalan ulkopuolelta.

– Ehkä nätti vastaus on seuraava: omat ajatukseni eivät enää kohdanneet kokoomusryhmän kanssa, sanoo keskustan riveihin siirtynyt Erkki Hyöki.

Hyöki sanoo, että keskustassa hän kokee saavansa äänensä paremmin kuuluviin, ja puolue ajattelee laajemmin koko kunnan asioita.

Taustalla hiertää myös Eero Laesterältä aikoinaan avautunut kunnanhallituksen paikka, jonka Hyöki olisi kokenut kuuluvan hänelle suuremman äänimäärän perusteella. Valtuuston varapuheenjohtajuudesta hän sai pidetyksi kiinni, vaikka painostusta koki tässäkin.

– Tunsin, ettei mielipiteelläni ollut väliä. Pälkäneellä kokoomuksessa valtaa pitää sisäpiiri, johon on vaikea tulla Onkkaalan ulkopuolelta. Tämä sisäpiiri ajaa vahvasti nimenomaan Onkkaalan etua.

Hyöki oli kypsytellyt lähtöään jo jonkin aikaa, mutta viimeinen niitti oli saamatta jäänyt kunnanhallituksen paikka. Hän on täysin sinut päätöksensä kanssa, ja ymmärrystä on tullut myös kyselijöiltä.

 

Timo Ailiolle lopullinen niitti erota demariryhmästä oli Aitoon kouluäänestys. Hän puolustaa kyläkouluja.

Timo Ailio jätti demariryhmän, vaikka sanookin, ettei ole hukannut aatetta mihinkään. Ajatukset erityisesti ympäristöasioissa ja kaavoittamisessa poikkesivat.

– En toki mielelläni tehnyt tällaista temppua äänestäjiäkin ajatellen. Viimeiset kaksi kautta ovat olleet kovin Onkkaala-keskeisiä, kun koko kunta on pidettävä mukana.

Timo Ailiolle viimeinen niitti oli Aitoon kouluäänestys. Siinä hän päätti lopullisesti lähteä omille teilleen. Nyt jälkeenpäin hän on tyytyväinen siitä, että sai toiminnallaan Terve Pälkäne -ryhmän aikaan.

– Kukaan ei ole minua ratkaisuni takia tuominnut. Se sama Timo minä kuitenkin olen kuin ennenkin.

 

Tom Hirmukallion mielestä demareista on tullut liiaksi vihreiden apupuolue. Hän on nyt ehdokkaana keskustan listoilta. Kuva on otettu valtuuston joulukuisessa kokouksessa. Hirmukallion takana istuu Vilho Nikkanen.

Tom Hirmukallio loikkasi demareista keskustan riveihin.

– Demareiden kunnallispoliittinen maailma ei vaan enää kolahda. Ympäristöasioissa on otettu liiankin aktiivista otetta.

Hirmukallion mielestä demareista on tullut vihreiden apupuolue. Työväenaate, johon hän lähti aikoinaan mukaan, on himmennyt. Hänestä ihmisiltä on helppo vaatia kaikenlaista, mutta niitä on vaikea toteuttaa, koska raha tulee vastaan.

– Ei tavallisella ihmisellä ole laittaa rahaa kaikkeen, vaikka ympäristö miten kiittäisi. Esimerkkinä öljylämmitys, jonka vaihtaminen tulee kalliiksi.

Kun Hirmukallio oli tehnyt selväksi jättävänsä demarit, hän jäi odottelemaan, mistä otetaan yhteyttä. Kukaan muu ei kysynyt kuin keskusta. Siellä on hänestä hyviä tyyppejä, ja arvomaailma kohtaa.

– Joku on vaan pilke silmäkulmassa todennut, että aijaa, olet vaihtanut puoluetta. Demareissakin olin niin pitkään, että kovin nopeasti en ole keskustaa jättämässä, Tom Hirmukallio miettii.