Aitoon teatterifestivaalipäivät jatkavat kulttuurivaikuttajien esittelyä

Kolmatta kertaa Pälkäneellä järjestettävät teatterifestivaalipäivät kantavat tänä vuonna Augusta Lundahlin nimeä. Festivaalit saavat joka vuosi uuden nimen merkittävän kulttuurivaikuttajan mukaan. Tämän kesän tapahtumaa edelsivät  Jalmari Finne – ja Agathon Meurman -festivaalit. Kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme aloittaa tapahtuman aina pitämällä luennon nimikkohenkilöstä.

Augusta Lundahl oli tamperelainen, ruotsiksi kirjoittanut runoilija ja 1830-luvulla Suomen ensimmäisiä naiskirjoittajia. Hurme sanoo, että nykyihmiselle Lundahlin kirjallista tuotantoa kiinnostavampi on hänen elämäntarinansa ja rohkeutensa naiskirjailijoiden pioneerina Suomessa. Hänen tekstejään julkaistiin useissa lehdissä. Lundahlin tarinaan liittyvät naisen asema ja sukupuolten tasa-arvo sekä monia tärkeitä kysymyksiä, joita ei vieläkään ole ratkaistu.

– Festivaalien nimikkohenkilöiksi olen valinnut yleisölle tuntemattomia ihmisiä, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi. Viime vuoden Jalmari Finne toki muistetaan joistakin teoksistaan kuten Kiljusten herrasväki -kirjoista, mutta enemmän kyse on näiden kulttuurivaikuttajien kiehtovista elämäntarinoista ja omien historiallisten juurten ymmärtämisestä. Yleisö on kuunnellut kiitollisena ja osallistunut keskusteluun, Hurme kertoo.

Festivaalit pidetään ulkona Aitoon koulutuskeskuksessa. Kumpanakin päivänä 15.–16. kesäkuuta osallistujamäärä on rajattu 40 ihmiseen. Kaksipäiväisessä tapahtumassa nähdään tuttuun tapaan Hurmeen ohjaamia, kirjoittamia ja dramatisoimia näytelmiä. 

Tiistaina ohjelmistossa on Lundahl-esitelmän lisäksi Hurmeen itsensä kirjoittama näytelmä Marjapussi, joka vie katsojan muinaiseen Kiinaan keskelle perheongelmia. Päivän toisena näytelmänä nähdään Lewis Carrollin koko perheen meriseikkailu Kraukijahti. Keskiviikkona vuorossa on Volter Kilven Albatrossin tarina. Festivaali päättyy Perttu Suomisen Maailman valot -konserttiin.

Teatterifestivaalit ovat tulleet jäädäkseen, sillä kahden seuraavan kesän nimikkohenkilöt ovat jo tiedossa. Ensi kesänä kuullaan Rosa Clayn elämästä, kesällä 2023 vuorossa on Tilda Vuori.