Metsää, istutuksia ja hyötypuutarhaa – Tanja Jokelan pihaan pääsee vierailemaan Avoimissa Puutarhoissa

Alppiruusut ovat Tanja Jokelan suosikkeja.

Tanja Jokelan kotiovea reunustaa molemmin puolin kiinanlaikkuköynnös, jonka pienet kukkien nuput piiloutuvat lehtien alle. Jokelan puutarhainnostus alkoi talon rakentamisen jälkeen ja osittain anopilta saadun alppiruusun ansiosta kymmenen vuotta sitten. Hän muutti perheensä kanssa nykyiseen omakotitaloon Luopioisissa vuonna 2011.

Jokelan puutarha osallistuu 20. kesäkuuta järjestettävään Avoimet Puutarhat -tapahtumaan nimellä ”Tanja Mariannen piha”. Vierailijat ovat silloin tervetulleita Jokelan metsäiseen pihaan ja hänen 9- ja 13-vuotiaiden tyttöjensä pitämään kahvilaan. Metsän, kukkien, varvikon ja hyötypuutarhan sekaan mahtuu myös lemmikkipupu Liljan asumus leikkimökin kyljessä sekä trampoliini ja kiipeilyrata lapsille.

– Minulla on ollut haaveena osallistua Avoimiin Puutarhoihin. Moni ajattelee, että puutarhassa pitäisi olla jotain ihmeellistä, jotta voi osallistua. Vaikka tämä välillä tuntuu räpeltämiseltä, olen ylpeä, että olen itse kaiken suunnitellut ja laittanut, Jokela sanoo.

Vuosien saatossa hän on oppinut, että pihan maa on hapan ja kivikkoinen, mikä on istutusten kannalta haaste. Hänen ikisuosikkinsa alppiruusut viihtyvät happamassa maassa ja korkeiden puiden varjossa. Monia istutuksia hän on joutunut siirtelemään liian kosteuden tieltä, kun vesi on noussut. Nyt hän ei enää istuta sellaisia kasveja, jotka eivät varmasti maassa viihdy.

– Tykkäisin sellaisesta rehevästä, rönsyilevästä puutarhasta, joita on vanhojen talojen pihoissa. Eihän se tässä maaperässä onnistu, eikä kymmenen vuotta vanha puutarhani muutenkaan voi näyttää vielä samalta kuin 50 vuotta vanhat puutarhat, Jokela sanoo.

Pihasta alkaa jo vähitellen loppua tila, koska osan siitä Jokela haluaa säilyttää luonnontilassa. Maassa kasvaa sinivuokkoa, ja metsäkurjenpolvien hän toivoo leviävän. Pihanurmen alta hän näyttää sammalta, joka yleensä kasvaa kalliopohjalla. Se kertoo pihan maasta. Puolukat ja mustikat ilahduttavat, kieloihin Jokelalla on viha-rakkaussuhde.

– Ne ovat kauniita. Eihän niiden hyvä ole omenapuun juurella kasvaa, mutta sieltä ne puskevat uudelleen, jos yrittää kitkeä.

Jokela toivoo, että hänen rakentamansa puiset puutarhakaaret harmaantuisivat pian vanhan näköisiksi. Yhdessä niistä kasvaa alppikärhö, jonka hän irrotti entisestä metallikaaresta. Samanlainen köynnöskukka on kivunnut pihapuun rungossa jo viitisen vuotta.  Hän sanoo olevansa siinä mielessä laiska puutarhuri, että valitsee vain kasveja, jotka voivat talvehtia ulkona. Yhteen puutarhakaarista hän haaveilee sinisadetta, jonka hän aikoo hankkia, jos löytää tietyn ulkona talvehtivan lajikkeen.

Viimeisimpänä Jokela on innostunut hyötypuutarhasta. Kasvihuoneessa kokeilussa ovat ainakin tomaatti, kesäkurpitsa, sokeriherne, tilli ja paprika. Nuorempi tytär odottaa innolla porkkanasatoa. Hyötykasvien lisäksi Jokela toivoisi pihaansa lisää puita. Sieltä täältä nousevat vaahterantaimet ovat toivottuja. Osa tosin on löytänyt paremman, osa huonomman kasvupaikan. Viime vuonna hän pystytti puutarhaan pergolan, johon istutti tämän vuoden keväällä viiniköynnöksen taimia.

Kiinanlaikkuköynnös tekee pieniä kukkia lehdistön alle.
Alppikärhö selvisi siirrosta Tanja Jokelan tekemään puiseen kaareen.
Tänä vuonna Jokela laittoi puutarhaansa kasvihuoneen.