Siipeensä saanut tuulimylly palasi vanhaan kuosiin – huhtikuinen myrskyvaurio johti kaikkien siipien poistamiseen

Koulutien alussa seisovan tuulimyllyn ylin siipi vaurioitui pahoin kevätmyrskyssä. Viikko sitten Mika Saarikko purki siivet. Tuulimylly on Pälkäne-Seuralla museokäytössä. Kuva: Pirjo-Margit Lehtinen.

Onkkaalan taajaman maamerkkinä olevasta tuulimyllystä on poistettu siivet Pälkäneellä. Yksi siivistä vaurioitui huhtikuisessa kevätmyrskyssä niin pahoin, että yleisen ja yleisön turvallisuuden vuoksi kaikki siivet oli poistettava.

– Palaamme nyt aikaan, jolloin tuulimylly oli siivetön eli vuosikymmenien ajan ennen näiden nyt poistettujen siipien rakentamista, toteaa Pälkäne-Seuran puheenjohtaja Anna-Mari Henriksson-Helmikkala.

Purkupäätöstä puolsi myös Pirkanmaan maakuntamuseo, jonka kanssa kotiseutuyhdistys Pälkäne-Seura on tehnyt tiivistä yhteistyötä tuulimyllyn vaalimiseksi.

Palokunnanmäellä seisovan tuulimyllyn siivet purki tehokkaasti ja turvallisesti Rakentajat Saarikko Kuohijoelta. Henkilönostimen korissa ahkeroi Mika Saarikko, työtä varmisti kurottajan ohjaimissa Joni Saarikko.

– Sinkityt naulat antoivat periksi, kun tuuli kuormitti siipeä vuosikymmeniä. Puutavarahan näyttää vielä aika hyvältä, arvioi Mika Saarikko purkutyön jälkeen.

Tuulimylly sai viime siipensä kesällä 1989 lahjoituksena 100-vuotisjuhliaan viettäneeltä Pälkäneen Säästöpankilta. Pankin historiikin mukaan Säästöpankki halusi juhlan kunniaksi lahjoittaa samaa maisemaa pankin iän katselleelle tuulimyllylle uudet siivet. Siivet olivat niin sanotut mukaelmat myllyssä mahdollisesti aikoinaan olleista siivistä.

Huhtikuun viidentenä tänä vuonna Pälkänettä ravistellut kevätmyrsky räntäsateineen ja tuulenpuuskineen osoittautui tuhoiseksi tuulimyllyn yhdelle siivelle. 15 metrin sekuntivauhtia puhaltanut tuuli taivutti ylhäällä olevaa siipeä uhkaavasti.

– Kevätmyrskyn aikana tilanne oli hyvin huolestuttava. Apuun hälytetty pelastuslaitos tarkisti siiven ja varmisti sen sidontaliinalla. Kävi kuitenkin selväksi, että tuulimyllyn siiville oli tehtävä nopeasti jotakin, kertoo Anna-Mari Henriksson-Helmikkala.

Onkkaalan VPK ympäröi tuulimyllyn sulkunauhalla, kunnes tarvittavista toimista päätettiin ja purkutyölle löytyi osaava ja ammattitaitoinen tekijä. Siivet saatiin purettua viime viikon keskiviikkona.

Pirjo-Margit Lehtinen