Elämän verkostot -tapahtumakokonaisuuden toinen näyttely aukeaa heinäkuussa

Osia Tiina Poutasen teoksesta ”Domestikaatio”, öljy vanerille, 2021.

Heinäkuussa Pälkäneen Luopioisissa avautuva näyttely on osa Muodonmuutoksia ry:n kolmivuotista Elämän verkostot -tapahtumakokonaisuutta. Viime kesän 2020 Rihmastot-näyttely saa jatkoa tämän kesän Kerrostumat-näyttelystä, jota pohjusti kevään 2021 luentosarja. Trilogian päättää kesän 2022 näyttely, jonka teemana ovat kulttuurin ja kielen verkostot.

Kulttuurikeskus Mikkolan eri tiloihin ja pihapiiriin levittäytyvässä Kerrostumat-näyttelyssä on mukana 15 taiteilijaa. Valokuvia, piirroksia, maalauksia ja installaatioita yhdistää sama teema, jota taiteen- ja tieteentekijät valottavat eri puolilta.

Taidetta nähdään seuraavalta taiteilijajoukolta: Helinä Hukkataival, Tiina Jaakkola, Raija Jokinen, Terhi Kivikoski, Jukka Lehtonen, Maritta Meckelborg, Maarit Myllynen, Krista Mäkelä, Heli Mäkinen, Onnelliset ihmiset -ryhmä eli Tiina Poutanen ja Petri Pykäläinen, Merja Tanhua, Anja Tyrväinen, Juha Tyyskä ja Hans Viebrock.

Perimä, historia ja arkeologia kertovat meille tarinoita menneisyydestä, monilla eri aikatasoilla, kerrostuen. Ei ole yhtä aikaa, vaan aikoja on suunnattomasti. Eikä mikään niistä ole oikea aika. Meistä tuntuu usein siltä, että ajat ovat kerrostuneet, talojen alla on vanhempia taloja, veden alla kivettyneitä puita, kukkulan sisällä virtaa vanha joki, sen vesi uusiutuu jatkuvasti. Mutta ehkä kaikki ajat ovat paikoillaan, toisiinsa lomittuneina, pohtii Tiina Poutanen.

Elämän verkostot -trilogia on tutkinut ajallisia, aineellisia ja aineettomia verkostoja ja kerrostumia luonnossa, historiassa ja kulttuurissa. Elämän verkostoja on tarkasteltu monitieteisesti ja taiteen kautta, tarkoituksena herättää katsojissa ja kuulijoissa uusia ajatuksia ja oivalluksia ympäröivästä maailmasta ja omasta paikastamme siinä.

Mumu tarjoaa kesän aikana taiteilijoille työskentelyjaksoja Luopioisten kirkonkylällä yhteistyössä Pälkäneen kunnan kanssa. Residenssi toimii Mikkolan pihapiirissä. Residenssissä vierailee eri alojen taiteilijoita eri puolilta Suomea. Taiteilijat saavat vierailunsa aikana tutustua kulttuurimyönteisen ja tiiviin kyläyhteisön elämään ja tuottavat kyläläisille elämyksiä ja kokemuksia.

Kerrostumat-näyttely on avoinna 1.7.–30.8. tiistaista sunnuntaihin kello 10–17. Syyskuussa rajoitetuin aukioloajoin. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Teoksia on esillä useissa eri tiloissa Mikkolan jyvämakasiinissa, Mikkolan aitoissa ja Mikkolan päärakennuksen, Pytingin yläkerrassa, joten turvavälejä on helppo noudattaa. Osoite: Keskitie 5, Luopioinen. www.muodonmuutoksia.fi

Kohtaamo-hankkeen residenssitouhuja. Kuva: Tiina Poutanen.
Hans Viebrock: ”Epätäsmällisiä alueita”, valokuva, 2021.