Milja Mukkulainen tekee valokuvatauluja värillisestä hiekasta

 

Taulun maisema esiintyy myös Mukkulaisen tatuoinnissa.

Milja Mukkulainen aloitti hiekkataulujen tekemisen yli 10 vuotta sitten. 2007 tai 2008, hän muistelee. Niistä ajoista asti hän on keräillyt erivärisiä hiekkoja. Taulut on tehty koristehiekasta, jota käytetään esimerkiksi kynttilä- ja sisustusasetelmissa. Mukkulaisen kotona alkaa olla jo melko kattava valikoima pieniä pusseja ja purkkeja täynnä hiekkoja.

Neljännellä luokalla Mukkulainen muutti Luopioisiin ja asui siellä ammattikouluikään asti. Äiti ja mummu asuvat siellä edelleen. Hän kertoo myös mökkeilleensä koko ikänsä Kuohijoella, josta hänen pappansa on kotoisin. Tällä hetkellä hän opiskelee Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa kädentaitojen ohjaajaksi.

– Unelma-ammattini liittyy kädentaitoihin. Se on tekemistä, josta nautin paljon.

Kesällä Mukkulainen on tulossa opiskelujen puolesta Pälkäneelle harjoittelujaksolle Hilmaan ja Olgaan tutustumaan käsityömyymälän arkeen. Harjoittelun aikana järjestetään työnäytös kahtena viikonloppuna, jolloin hiekkataulujen tekoa pääsee seuraamaan. Keväällä Mukkulainen sai Pälkäneen kunnalta luvan käyttää lummevaakunaa tauluissaan.

Harrastus alkoi, kun Mukkulainen oli muuttanut ensimmäiseen vuokrayksiöönsä, ja kaipasi jotain tyhjien seinien koristeeksi opiskelijabudjetilla. Hän oli nähnyt kaupoissa koristehiekkaa ja mietti, pysyisikö se kartongissa liimalla.

– Olen aina ollut sellainen tee-se-itse -tyyppi, Mukkulainen sanoo.

Aivan ensimmäinen taulu oli punainen sydän mustalla taustalla. Yksinkertaisista tauluista Mukkulainen siirtyi tekemään vaativampia tauluja valokuvista. Vuonna 2009 hän teki ensimmäisen valokuvataulun siskonpojastaan. Hän tulostaa mallikuvan ja käyttää tietokonetta ja kuvanmuokkausohjelmaa apunaan. Oikeanväristen hiekanjyvien asettelu kohdalleen on tarkkaa puuhaa.

– Välillä joutuu hammastikulla laittamaan liimaa oikeaan kohtaan, Mukkulainen kertoo.

Hän arvelee, että aloittelijalle helpoin valokuva hiekkatöiden aloittamiseen voisi olla maisema, rakennus tai kukkakuva. Koristehiekat ovat kausiluontoinen tuote, ja niitä voi joutua välillä etsiskelemään. Välillä hiekkaa löytää Ikeasta, välillä sekatavarakaupasta, kirpputorilta tai nettikaupoista.

Hiekkataulut ovat olleet lähinnä oma harrastus, vaikka Mukkulainen tekeekin myös tilaustöitä ja ajatus omasta näyttelystäkin on käynyt mielessä. Alkuvuodesta hän teki töilleen Hiekkaan piirretty -Facebook-sivut.

– Olen tehnyt tauluja itselle tärkeistä maisemista ja teksteistä. Kaverit, tutut ja tutun tutut ovat tauluja myös tilanneet.

Hän nostaa esiin ”Mummun syli” -taulusarjan, yhden tekemistään tilaustöistä. Sarjan kolmessa taulussa esiintyy sama mummu, eri lapsi sylissään. Taulujen välissä on kulunut aikaa ja Mukkulainen sanoo, että niissä näkyy hyvin oman kehitys.

Milja Mukkulaisen tekemä Mummun syli -taulusarja.