Anssi Kasitonnin lyhytelokuva pyörii taidepappilan autotallissa

Anssi Kasitonnin lyhytelokuva Deus Ex Machina pyörii taidepappilan autotallissa.

– Nostin katsomoon kolme tuolia hyvillä turvaväleillä. Niiden taakse mahtuu seisomaan vielä muutama ihminen, Anssi Kasitonni selittää Teemu Luodolle, taidepappilan isännälle.

– Jos auringonvalosta tulee heijastumia näytölle, niin ovet voi vetää kiinni, hän miettii vielä.

Tila, jonne Kasitonnin on tehnyt pienimuotoiset valmistelut lyhytelokuvan katsomista varten, on Kuhmalahden taidepappilan pihapiirin autotalli. Paikka on sahalahtelaistaiteilijalle jo ennestään tuttu.

– Täällä on oltu aiempinakin kesinä.

Anssi Kasitonnin anti taidepappilan tämän suven 50-vuotisjuhlanäyttelylle on hänen uusin lyhytelokuvansa Deus Ex Machina. Neljän minuutin mittaisessa esityksessä seurataan supikoiraa, joka joutuu metsästäjän tähtäimeen.

Kasitonnille tyypilliseen tapaan elokuva on kuvattu taiteilijan omassa pihapiirissä. Supikoira on oikea supi, alkujaan täytetty ja kuvausta varten taas tyhjennetty. Sen jalat liikkuvat kauko-ohjauksella.

Teemu Luoto taidepolulla.

Elokuvan nimi Deus Ex Machina on antiikin tragedioihin liittyvä käsite, jossa lavasteista laskettiin nostureiden avulla näyttämölle jumalia, jotka ratkaisivat tilanteita ja kuljettivat juonta eteenpäin.

 

Luurankoja taidekappelissa

Aiempien kesien tapaan taidepappilan näyttelyt levittäytyvät autotallin lisäksi muihinkin pihapiirin ulkorakennuksiin. Esimerkiksi taidekappeliksi nimetyssä ulkorakennuksessa huojuvat puiset luurangot, jotka ovat kangasalalaisen Ilkka Virtasen veistämiä.

Nähtävää ja koettavaa riittää myös ulkona, jonne taidepappilan isäntä on pystyttänyt erilaisia yllätyksiä tuottavia taidepolkuja.

– Kun polkua kävelee tähän suuntaan, ei näe vielä paljon mitään. Mutta kun kääntyy takaisin, taide tulee näkyviin, Luoto havainnollistaa astelemalla jyhkeiden kuusien reunustamaa polkua.

– Näyttelyvieraat voivat olla täällä myös ulkotiloissa ja vaikka syödä ulkona omia eväitä, Luoto huomauttaa viitaten näin koronan mukanaan tuomiin varotoimiin.

Sisälle pappilaan päästetään kerrallaan rajoitettu määrä vieraita.

Helsinkiläisen, Kuhmalahdella kesiään viettävän Maarit Björkmanin näyttävät työt vangitsevat katsojien huomion pappilan suuressa salissa.

– Ajattelin, että juuri nämä työt sopivat tänne, kuvataiteilija sanoo pappilaan tuomistaan kahdesta naishahmotyöstään ja kolmesta kukka-aiheisesta työstään.

– Välillä ihmiset kysyvät, mitä kukkia töissäni on. Mutta en ole pyrkinyt kuvaamaan tiettyjä kukkalajikkeita, vaan ne ovat omanlaisiaan yksilöitä kuten me ihmisetkin. Yksilöllisyyden arvostamisesta, siitä tässä on kysymys.

Taidepappilan näyttelyt ovat avoinna 18.8. saakka keskiviikosta sunnuntaihin kello 12-18.

Maarit Björkman maalaa vahvoja naishahmoja.