Liian kuuma ravata – Luopioisten tallilla hypättiin keppihevosten selkään helteisessä maneesissa

Helteisenä torstaipäivänä keppihevostunti pidettiin lyhyenä. Ratsastajat pujottelivat kartioiden välistä.

Luopioisten tallilla hypätään paahtavana torstai-iltana keppihevosten selkään. Tunti pidetään tällä kertaa tavallista lyhyempänä ja rauhallisena, sillä aurinko porottaa kuumasti maneesiin.

– Onko liian kuuma ottaa ravia? kysyy Anni Pennanen, toinen tunnin ohjaajista.

– On, vastaa heti Emma Heikkilä, yksi ratsastajista.

Pennanen ja työpari Nelli Paasio ohjaavat ratsastajia käymään ympyrää keppihevosten selässä ja pujottelemaan kartioiden välistä. Keppihevostunnilla voidaan tehdä periaatteessa samoja asioita kuin oikeallakin ratsastustunnilla. Pennanen kertoo, että keppareille on omia esteitä.

Ratsastajista osa kertoo tehneensä keppihevosia myös itse. Emma Heikkilä on katsonut kaavat keppihevoskirjasta. Nykyään keppihevosten tekeminen on enemmän pikkusisko Anna Heikkilän puuhaa.

Torstaisin Pennanen ja Paasio pitävät ensin tallipäivän ja hevoskerhon, sen jälkeen on varattu puoli tuntia keppihevostunnille. Tallipäivässä pääsee tekemään tallin askareita ja hoitamaan hevosia, hevoskerhossa opiskellaan teoria-asioita kuten varusteiden pukemista hevoselle.

– Voidaan esimerkiksi pukea varusteet niin, että ohjat ovat kierteellä tai turparemmi väärin. Kerholaiset sitten miettivät, mikä on väärin ja korjaavat oikeaksi, Nelli Paasio kertoo.

Pennasen mukaan keppihevostunneille osallistuu yleensä hevosharrastajia, mutta paikalle löytää välillä myös mökkiläisiä. Paasio muistuttaa, ettei kerhoihin kuitenkaan tarvitse aiempaa hevoskokemusta.

– Kaikille etsitään omantasoista tekemistä, hän kannustaa.

Tallin omistaja Marissa Henttinen kertoo, että hevoskerhoja on ollut tallin perustamisesta 1996 asti. Keppihevostunnit tulivat mukaan 2000-luvulla, kun harrastus tuli enemmän muotiin.

Hevoskerhot jatkuvat vielä kahtena torstaina.

Anni Pennanen ja Nelli Paasio tekevät kesätöitä Luopioisten tallilla.
Marissa Henttinen ja yksivuotias Riku-Aaron ruokkivat poneja Vinskiä ja Omppua leivällä.