Kerrostumat-näyttely pysäyttää kesäihmisen hyvällä tavalla

Näkymä Terhi Kivikosken ja Lauri Kivikosken 12-minuuttisesta lyhytelokuvasta. Kuva: Pekka Mustonen.

Jotkut kesänäyttelyt ovat kepeitä ja pirskahtelevia. Toiset puolestaan jäävät mietityttämään pitkäksi aikaa ja jättävät jopa hieman haikean olon. Huomaa pohtivansa läheisiä ihmisiä, jotka tunsi. Paikkoja, joissa asui. Turhia tavaroita, joita tavoitteli.

Jälkimmäistä edustaa Kerrostumat-näyttely, joka on parhaillaan esillä Mikkolassa Luopioisten kylässä Pälkäneellä. Mikkolan tilan makasiini ja aitat antavat hyvät puitteet näyttelylle, jonka taideteokset tutkivat verkostoja ja kerrostumia luonnossa, historiassa ja kulttuurissa.

Kerrostumat-näyttely on osa Muodonmuutoksia ry:n kolmivuotista Elämän verkostot -tapahtumakokonaisuutta 2020–2022. Trilogian päättää kesän 2022 näyttely, jonka teemana ovat mielen ja kielen verkostot.

Tämän kesän näyttelyyn on helppo usuttaa kävijää, joka haluaa puntaroida menneisyyden vaikutusta myös omaan elämäänsä. Näyttelyn teokset suorastaan yllyttävät siihen.

Myös ihana hitaus valtaa näyttelyssä kävijän. Väljästi ripustetut teokset antavat mahdollisuuden viipyillä ja muistella, mielellään vaikka toisen näyttelykävijän kanssa.

Helinä Hukkataival on teossarjassaan kokeillut pitkän valotusajan vaikutusta
kuvan sisältöön. Kuva: Pekka Mustonen.

Viime hetken kiire

Näyttelyn takana olevan Muodonmuutoksia ry:n puheenjohtaja Tiina Poutanen kertoo, että yhdistykselle kuuluu pelkkää hyvää.

– Heinäkuun mittaan on laukattu kesälaitumilla ja välillä on käyty hoitamassa residenssiasioita Luopioisissa, kun residenssitaiteilijoille pitää antaa avaimet ja esitellä tilat.

Kerrostumat-näyttelyn kanssa tuli sekä kiire että jäi ihan hyvin aikaa.

– Olimme tosi hyvissä ajoin liikkeellä, ja näyttelykokonaisuuden visio oli selkeä. Näyttelysuunnitelma ja ripustus tuli kuitenkin pistettyä osin uusiksi ihan loppumetreillä.

– Vielä avajaispäivänäkin ripustettiin. Muutamia muitakin asioita jäi viime tippaan eikä esite ehtinyt valmistua lainkaan. Sen sijaan tehtiin näyttelyluettelo ja sähköisiä esittelyjä, Poutanen kertoo leppoisasti.

Merja Tanhuan digitaalinen grafiikka on pysäyttävän kaunista. Kuva: Pekka Mustonen.

Kosketeltavat teokset pois

Korona-aika on vaikuttanut yhdistyksessä erityisesti kurssitoimintaan. Kursseja on peruuntunut, ja osallistujamäärät toteutuneissakin on pidetty hyvin pieninä kulloistenkin rajoitusten mukaan.

– Näyttelyiden korona-asiat suunniteltiin pääosin jo edelliseen, Rihmastot-näyttelyyn. Jouduimme muun muassa jättämään pois kosketeltavia teoksia ja rajoittamaan sisäänpääsyä.

Tänä vuonna jyvämakasiinin alakertaa väljennettiin purkamalla seiniä. Yhdistys saa näyttelyistään palautetta suoraan yleisöltä, vieraskirjan kautta, blogeista ja kuulopuheina.

– Hiljattain varapuheenjohtajamme Outi Nummi muisteli iäkkäämpää kävijää, joka näyttelystä ulos tultuaan kertoi juuri tajunneensa tieteellisten tosiasioiden ja oman arkielämänsä sekä uskonnon yhteydet.

– Itse muistan toissa vuodelta kävijän, joka ei tullut ulos näyttelystä ollenkaan. Kävimme häntä sitten jyvämakasiinin sokkeloista etsimässä. Hämmentynyt kävijä kertoi vain halunneensa kokea näyttelyn useammasta suunnasta ja jatkavansa kokemista mielellään vielä kaikessa rauhassa.

Näyttelyn taiteilijat ovat Helinä Hukkataival, Tiina Jaakkola, Raija Jokinen, Lauri Kivikoski, Terhi Kivikoski, Jukka Lehtonen, Maritta Meckelborg, Maarit Myllynen, Krista Mäkelä, Heli Mäkinen, Kirsi Porrassalmi, Onnelliset ihmiset -ryhmä Tiina Poutanen ja Petri Pykäläinen, Merja Tanhua, Anja Tyrväinen, Juha Tyyskä ja Hans Viebrock.

Näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka, ja sinne on vapaa pääsy.

Osa Tiina Jaakkolan installaatiosta nimeltä ”Kintsugi – kun jokin särkyi”. Kuva: Pekka Mustonen.