Hehkuvan kuivaa kesää – ”tästä kesästä jäi monelle tavallista lämpimämmät muistot”

Kun heinäkuun lopulla kävi hautausmaalla kukkia kastelemassa, kuluneen kesän kuivuus tuli esiin. Kuloutuneet nurmikot olivat laajentumistaan laajentuneet, kun eivät tänä kesänä sadekuurot viikkokausiin osuneet kohdalle. Seurakunnan hoitamat haudat olivat vehreitä. Vaan aina ei ole tullut sopimusta tehdyksi. Joskus omaisten hoidossa olevat jäivät vaille vettä, kukat kuihtuivat, jos matkojen päästä ei joka päivä päässyt apuun. Ei aina ollut kulkumahdollisuuksia kauempana asuvilla. Unohdustakin esiintyi. Eihän normaaleina kesinä ole tarvinnut alvariinsa reissata kirkolle kastelupuuhiin.

Koskahan sitä viimeksi olisi ollut näin sateeton kesä? Kokemusta on suunnilleen sota-ajasta lähtien. Jos on ollut pitkään helteitä, niin ilman muuta on seurannut ukkoset ja kovat sateet. Jossakin päin Suomea tänäkin vuonna, mutta me Sydän-Hämeessä olemme saaneet kastelukannua käyttää, jotta ruoho vihertäisi ja marjapuskistakin jonkin verran satoa tulisi. Tuttu omenapuu voi huonosti. Hedelmät pieniä ja varisevia. Metsämarjasadostakaan tuskin tulee kovin hyvä.

Olisikohan ruohonleikkureiden ääni tänä kesänä jäänyt vähiin? Lieneekö nurmikon kasvu edes puolet tavallisesta? Mitenkähän oli pihanhoitoalalla työllisyyden kanssa? No ehkä vastaavasti on kasteluhommaa ollut. Veden riittämisestä ei ole kai puhuttu. Miten on pohjavesi? Vaikka ruskeat nurmikot ovat olleet kuin jossakin Saharan autiomaassa, niin kaikki elämä ei suinkaan kuihtunut. Silmää ilahduttaa kesäloma-ajan vipinä kylänraitilla. Esimerkiksi pikku taaperoiden tallustelu. Lasten ja nuorten suuri osuus on kiva. Kokonaisuudessakin lienee vastaantulijoiden keski-ikä kymmeniä vuosia alempi kuin talvikaudella. Kyläkuva on iloinen ja vauhdikas.

Kesällä oli paljon tapahtumia eri kylissä. Mummolta jäi käymättä monissa Luopioisten kesäriennoissa, muun muassa Kyynärön lavalla, Rautajärven markkinoilla, Aitoon ja Kuohijoen tapahtumissa. Mutta ihan kirkonkylälläkin: Mikkelinmäellä, Pytingin puistossa ja kirkossa sai nauttia hienoista tilaisuuksista ja tasokkaista esityksistä. Järjestelystä ja ohjelmista kiitokset paikallisten toimijoiden lisäksi monille kesäasukkaille, joiden tuoma kulttuuripääoma lisää seutumme lumoa. Useiden alojen taitajia löytyy, esimerkiksi musiikin, sana- ja kuvataiteen. Monissa suvuissa tullaan jo kolmannessa ja neljännessä polvessa tänne kesälomaa viettämään, ja yhä uusia hengenaarteita ilmenee.

Tästä kesästä jäi monelle tavallista lämpimämmät muistot. Tuollaiset 30-asteiset. Tuttu kymmenvuotias tyttönen vietti joka päivä tunteja vedessä. Hän ei uskonut ollenkaan, kun mummo sanoi, ettei ole mitään takeita siitä, että ensi kesä tarjoaisi meille samanlaista taukoamatonta kuumuutta.

Mymmeli