Kukkia Triathlon järjestettiin lyhyellä varoitusajalla – hyvän mielen tapahtuma onnistui korona-aikanakin hyvin

Riatlonin miesten sarjan kakkonen Arvi Väänänen kaappasi maalisuoralla lapsensa käsivarsilleen.

– Teimme lopullisen päätöksen järjestämisestä vasta alkuviikosta. Osallistujamäärä oli nyt pienempi kuin aiemmin, mutta tapahtuma onnistui hyvin kaikilta osin, Pälkäneen liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola kertoi.

Kukkia Triathlon järjestettiin lauantaina 19. kerran. Tapahtuman järjestäjinä on Pälkäneen kunnan ohella useita luopioislaisia yhdistyksiä. Ollin Atleetit huolehtivat liikenteenohjauksesta ja kuulutuksesta, naisten kuntopiiri ilmoittautumisista sekä maalijärjestyksen manuaalisesta varmistuksesta ja Aitoon VPK uimareiden turvallisuudesta. Haltian kylätoimikunta ja Padankosken kylä vastasivat huoltopisteistä. Kahvila- ja ravintolatelttaa piti paikalinen Pytingin kahvila ja ajanottajina oli tuttuun tapaan myös paikallinen yritys, Lukasser Oy.

Hyvän mielen tapahtuma

– Tykkään maanläheisistä kisoista ja täällä on hyvä hinta-laatusuhde, miesten riatlonin eli lyhyemmän matkan kilpailun voittanut Jani Kohonen sanoi.

Tampereelta tapahtumaan saapunut mies kehui osallistumisen olleen hauskaa ja kisan sujuneen hyvin, vaikka polven kuntoutus on vielä kesken. Polvi on leikattu puolentoista vuoden aikana kolme kertaa.

– Edellisestä juoksulenkistä on kuukausi aikaa.

Ajallisesti Kohosen suoritus oli omaa luokkaansa. Muutoinkin kilpailussa ehti muodostua selkeitä eroja kilpailijoiden välille, vaikka matkan varrella sijoitukset vaihtelivatkin eri vahvuusalueiden mukaan. Riatlonissa matkoina on 200 metriä uintia, 13 kilometriä pyöräilyä ja neljä kilometriä juoksua.

Toiseksi sijoittunut Arvi Väänänen kaappasi loppusuoran alussa lapsensa syliin ja maalivaatteen alitti iloisesti hymyilevä kolmikko.

Myös muut kilpailijat ovat tulleet Kukkia Triathloniin pitkälti tapahtuman tunnelman houkuttamina.

– Osallistun kesäisin muutamaan pieneen kisaan. Tämä on mukava pienen kylän tapahtuma, Lopelta kolmatta kertaa kisaamaan saapunut Mika Sajantila kertoi.

Puolitoista vuotta Luopioisissa asunut Marjukka Kotkanjuuri oli mukana nyt ensimmäistä kertaa. Hän lunasti itsellensä antamansa lupauksen osallistua, jos joskus muuttaisi alueelle asumaan.

– Olen tyytyväinen, hymyilin koko matkan. Avovesiuinti oli mielenkiintoisin osuus, sillä se oli minulla aivan uutta.

Triathlonissa miesten voitto ratkesi loppumatkalla

Kukkia Triathlonissa eli pidemmillä matkoilla on uintia 600 metriä, pyöräilyä 52 ja juoksua 13 kilometriä. Kahden vuoden takainen voittaja Gustav Långbacka joutui tänä vuonna keskeyttämään rengasrikon vuoksi.

– Olin johdossa siinä vaiheessa, pyöräilyä oli takana parikymmentä kilometriä.

Mies otti takaiskun rauhallisesti. Hänen päätavoitteensa tällä kaudella on Tahkolla elokuun puolivälissä järjestettävä Ironman-kilpailu. Kukkia Triathlonin piti olla hyvä kisaan valmistava harjoitus.

– Nyt on niin paljon energiaa jäljellä, että täytyy tänään tehdä vielä pitkä lenkki.

Kukkia Triathlonin voiton vei maajoukkueampumahiihtäjä Jaakko Ranta. Hän sai kilpailua pitkään johtaneen Harri Riutan kiinni juoksuosuudella kaksi kilometriä ennen maalia.

– Kuulin askeleet takaa ja yritin kiristää tahtia. Sykkeet kuitenkin nousivat ja tiesin heti, että peli on menetetty, 52-vuotias Riutta kertoi.

Riutta oli mukana kolmatta kertaa, Ranta toista kertaa pitkällä matkalla. Neljä vuotta sitten hän nappasi voiton lyhyellä matkalla. Lauantain kilpailu oli hänen toinen triathloninsa.

– Kokonaisuus oli hyvä ja lajit olivat nousujohteisia, juoksu on näistä minulle vahvin. Pyöräilyssä meillä oli kolmen kilpailija porukka ja vedimme vuorotellen vaihtoon saakka.

Kumpikin miehistä oli valmistautunut etukäteen soratieosuuteen. Riutalla oli pyörässään pistosuojatut erikoisrenkaat, Ranta ajoi pyöräilyn normaalia pienemmillä paineilla.

– Tämä oli minulle tuttu pätkä, sillä harjoittelen täällä mökkimaisemissa paljon.

Rannan päätavoite on ensi talven Pekingin olympiakisoissa, Riutta tähtää Långbackan tavoin Tahkon Ironman-kisaan.

– Tämä on mukana tapahtuma ja tästä tuli hyvä harjoitus, taisteltavaa riitti loppuun saakka, Ranta sanoi.

Ensikertalaiselle positiivinen kokemus

Naisten pitkän matkan voittaja, espoolainen Maija Hovila osallistui Kukkia Triathloniin ensimmäistä, mutta tuskin viimeistä kertaa.

– Veljeni asuu Sahalahdella, sitä kautta kuulin tästä tapahtumasta. Pidin tästä paljon ja ehdottomasti tulen uudelleen.

Lauantain kilpailu oli Hovilalle kesän ainoa triathlon. Pari viikkoa aiemmin hän oli osallistunut Oulankajoella 24 kilometrin alamäkiuintiin.

– Triathlonissa pyöräily on yleensä vahvin lajini. Tänne valitsin soratiepyörän. Hiekkatieosuus oli melko raskas, mutta kiva lisä tähän kilpailuun.

Naisten pitkällä matkalla toiseksi sijoittui Saara Loukola ja kolmanneksi Heidi Mattila.

Kukkia Triathlonissa on oma kilpailunsa myös lapsille. Duathlonin lajit ovat 25 metrin uintia ja 400 metrin juoksu. Sarjoja on neljä: 6-, 8-, 10- ja 12-vuotiaat. Kilpailijoiden lähtö oli jaettu kahteen osaan: pienempien ja isompien sarjat. Kaikki osallistujat saavat mitalin.

Varusteiden vaihto aiheutti näissäkin sarjoissa tiukkoja tilanteita ja sekuntikamppailua.

Pälkäneen Onkkaalasta kilpailuun saapunut 7-vuotias Jenna Lampinen osallistui duathloniin ensimmäistä kertaa.

– Oli kivaa, Lampinen totesi kilpailun jälkeen.