Lasinkeräilijälle löytyi aarteita – kahvikuppien oli aika vaihtaa omistajaa

Pertti Uusi-Erkkilä löysi messuilta punaisen Kleopatra-maljakon ja toimivan öljylampun.

Antiikki- ja keräilymessut toivat viikonloppuna Aitoon Honkalaan keräilijöitä ja muita uteliaita. Myynnissä oli muun muassa astioita, kirjoja, koruja ja koriste-esineitä.

– Tavaran pitää olla vanhaa, vähintään vintage- tai design-tavaraa, 80-lukua tai vanhempaa, kertoo tapahtuman järjestäjä Torsti Nieminen ainoaksi edellytykseksi. Niemisen mukaan aito antiikki on nykyään harvassa. Hän sanoo, että esimerkiksi 50–60-luvun tavara on ollut kovaa huutoa jo pitkään.

Itse hän ei tällä hetkellä keräile mitään. Kun järjestää tapahtumia, jotka ovat täynnä mielenkiintoisia esineitä, on kuljettava ”silmät kiinni”, ettei koti täyty tavarasta.

– Olen ollut pahanlaatuinen bibliofiili, vanhan kirjallisuuden keräilijä, hän myöntää.

Mielenkiintona lasi

Vesilahtelainen Pertti Uusi-Erkkilä oli perheensä kanssa katsastamassa tarjontaa. Mukana olivat puoliso Satu Uusi-Erkkilä ja lapset Elli ja Aino Uusi-Erkkilä. Matkaan tarttui Riihimäen lasin punainen Kleopatra-maljakko. Maljakoita on erivärisiä.

– Punainen on arvokkain, koska punaisen lasin polttaminen on vaikeinta, kertoo Satu Uusi-Erkkilä.

Heräteostoksena kotiin lähti myös vanha toimiva öljylamppu. Satu Uusi-Erkkilä huomauttaa, miten harvinaista on, että lasiosat ovat säilyneet ehjänä 150 vuotta. Pertti Uusi-Erkkilä kehottaa kokeilemaan lampun kupua. Se ei paina juuri mitään.

– Siitä tietää, että se on aito.

Kupit uusiin koteihin

Raija Sillanpää oli tullut messuille Keravalta myymään Arabian kahvikuppeja, joille hänellä ei enää ole säilytyspaikkaa. Keräilyaikoina hänellä oli kuppeja varten  kotonaan hyllyköitä, ja kalleimmat olivat lasin takana kaapissa. Käyttökupit hänellä oli erikseen. Suurin osa kokoelmasta on löytynyt Uudeltamaalta.

– Tässä on vain murto-osa minun kupeista, olen nyt näitä hävittänyt. Varmaan vielä 400–500 löytyy.

Arctica- ja Faenza-sarjoja hän aikoo jättää kotiinsa, koska niitä on helppo yhdistää muihin astioihin.

Raija Sillanpää oli myymässä keräilemiään Arabian kahvikuppeja.