Sadonkorjuutori huipentaa Luopioisten torin kesäkauden

Luopioisten torilla käy kesän aikaan kuhina.

Luopioisten torin kesä huipentuu lauantaina Sadonkorjuutoriin. Paikalle odotetaan runsaasti myyjiä ja tietysti myös paljon kesän aikana viljellyistä vihanneksista, hedelmistä, marjoista  ja muista ihanuuksista kiinnostuneita ostajia.

– ”Pienviljelijät” eli kotitarveviljelijät ovat myös tervetulleita myymään ylijäämäsatoaan, kehottaa Mikkolan Navetan puheenjohtaja ja lättyvaunun puuhanainen Pia Suhonen.

Sadonkorjuutorilla on tarjolla myös rukiista uutispuuroa, juureswokkia ja tietysti lättyjä. Torivilinää tahditetaan haitari- ja mandoliinimusiikilla.

 

Lättyvaunun kiireet

Luopioisten tori on kulmakunnan kuulu kauppa- ja kokoontumispaikka, ja kävijöitä riittää muun muassa Hauholta ja Kangasalta. Torstaisin ja lauantaisin keskelle kylää saapuu lukuisia kauppiaita ja vielä lukuisimpia asiakkaita. Torilla tapaavat kesäasukkaat ja paikalliset toisiaan vuodesta toiseen.

Torilla on ollut kahvivaunu jo iät ja ajat, mutta tänä kesänä vastuun sen  pyörittämisestä on ottanut Mikkolan Navetta yhteistyössä Omiaan-osuuskunnan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että torstaisin lettuja paistavat osuuskunnan nuoret Aitoon koulutuskeskuksesta ja lauantaisin Navetan talkoolaiset. Lättymenekki on ollut melkoinen.

– Sellainen sadan lätyn päivä ei ole harvinaisuus. Riippuu tietysti ilmasta, miten väki liikkuu, mutta hyvin on kesä sujunut emmekä ole hetkeäkään katuneet vaunun ostoa, kertoo Pia Suhonen.

 

Juurekset ja housut

Torilla vakituiset kauppiaat kohtaavat tutut asiakkaat vuodesta toiseen.

Esimerkiksi Pellikan Puutarha on tuonut tuotteensa torille jo kuutena–seitsemänä kesänä. Tero ja Marika Pellikka aloittavat torikesän usein jo huhtikuussa ja jatkavat sitä lokakuulle asti. Tuotevalikoima vaihtuu kesän mittaan, mutta kaikki on lähellä viljeltyä. Puutarha sijaitsee Salmentakana.

– Tämähän on maailman paras tori: täällä on hyvä eloisa ilmapiiri ja mukavia ihmisiä. Alkukeväästä aloitamme kesäkukilla, heinäkuulla siirrymme omalla maalla viljeltyihin vihanneksiin ja juureksiin. Myöhemmin myyntipöytä täyttyy omenista ja tietysti juurekset jatkavat sesonkia pitkälle syksyyn, kertoo Tero Pellikka.

Marika Pellikan mukaan myös kirsikkatomaatti – kolmessa eri värissä – on kysytty tuote torilla.

Luopioisten torin voi sanoa olevan myös muodin keskus, ainakin paikallisesti. Kesällä lähes kaikki kylän naiset pukeutuivat mukaviin torilta ostettuihin housuihin.

Tuula Kanerva on käynyt torilla jo monta kesää. Hän myy itse Nanson kankaista ompelemiaan puseroita, housuja ja yöasuja.

– Eläkepäiviähän tässä pitäisi viettää, mutta ei oikein malta. Tämä torielämä on mennyt veriin.

Anja Tuokko ajelee torille Sahalahdelta asti.

– Lätty hillolla ja mansikoilla maistuu aina. Kyllä kannattaa muutama kilometri ajella tämän pitsireunaisen herkun perässä, hän sanoo.

Vieressä vakiasiakas Ulla-Maija Haapamäki huikkaa harkitsevansa toisenkin lätyn ostamista.

Päivi Loukamo