Etsivä nuorisotyöntekijä kuuntelee ja on kiinnostunut pienistäkin murheista

Nuorisotyön koordinaattori Matti Heinämäki, etsivä nuorisotyöntekijä Marika Tanni ja starttipajojen ohjaaja Antti Rautajoki ovat oikeita ihmisiä lähestyä, jos mieltä painaa jokin asia.

Pälkäneen kunnan etsivä nuorisotyöntekijä Marika Tanni sai viime vuonna noin 70 yhteydenottoa koskien nuoria, jotka olivat vaarassa jäädä työn ja koulutuksen ulkopuolelle. Etsivän nuorisotyön asiakkaaksi jäi näiden yhteydenottojen kautta 50 nuorta.

Yhteydenottojen ja asiakkuuksien määrä vaihtelee vuosittain. Tannilta saa maksutonta ja luottamuksellista apua pieniin ja suuriin asioihin. Yhteyttä voi ottaa nuori, läheinen tai viranomainen. Jos nuoren puolesta ottaa yhteyttä, tulee häneltä kuitenkin kysyä lupa.

– Ikinä ei tarvitse nuoren jäädä yksin pohtimaan mitään asiaa. Myös vanhempi voi ottaa yhteyttä, ja voi tulla vaikka yhdessä käymään.

Tanni muistuttaa, ettei etsivän nuorisotyöntekijän tehtävä ole osoitella, mihin elämän osa-alueisiin pitäisi puuttua. Yhteydenottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, ja nuoren kanssa keskustellaan, mihin asioihin hän kaipaisi apua. Avuntarve voi kohdistua mihin tahansa, vaikkapa Kela-asioihin, koulu- tai työpaikkaan, velkoihin, jaksamiseen tai mielenterveyteen. Jos nuori tarvitsee apua päivärytmin löytämiseen ja arjenhallintaan, saattaa Tanni ohjata hänet Antti Rautajoen ohjaamaan starttipajaan. Tanni toivoo, että yhteyttä otettaisiin matalalla kynnyksellä.

– Antin kanssa autetaan laajasti myös pienemmissä asioissa, jos haluaa esimerkiksi harrastuksen tai sosiaalisia kontakteja, hän sanoo.

Starttipajasta potkua arkeen

Starttipaja on suunnattu 17–29-vuotiaille pälkäneläisille nuorille, jotka eivät ole töissä tai opiskelemassa. Rautajoki ja Tanni kuitenkin lupaavat auttaa jokaisen vähintäänkin oikeiden palveluiden piiriin, vaikka ikähaitari ylittyisi.

Starttipajan jaksot kestävät kolmesta kuuteen kuukauteen, ja niihin kuuluu sekä ryhmätoimintaa että yksilökeskusteluja. Antti Rautajoki kertoo, että jokaisen nuoren kanssa mietitään sopiva päämäärä, jota kohti tehdään yhdessä töitä. Yhdelle se voi olla opiskelu- tai työpaikka. Toiselle tavoitteeksi riittää alkuun päivärytmin löytäminen, se että herää joka aamu starttipajalle. Tämä antaa valmiuksia päästä aikanaan mukaan myös koulu- tai työelämään.

Tukea riittävän varhain

Nuorisotyön koordinaattori Matti Heinämäki sanoo, että nykyään on vaikeampaa jäädä täysin palveluiden ulkopuolelle. Laki etsivästä nuorisotyöstä velvoittaa koulutuksen järjestäjää ilmoittamaan, jos nuori keskeyttää koulun. Tanni huomauttaa, että oppivelvollisuuden laajentumisen myötä alle 18-vuotiaista koulun keskeyttävistä ei tule etsivälle nuorisotyöntekijälle suoraan ilmoitusta. Pälkäneellä nämä tapaukset kuuluvat jatkossa ensisijaisesti yhteiskoulun opinto-ohjaajalle.

Heinämäki ei pidä oppivelvollisuuden pidentymistä välttämättä toimivana keinona saada nuoria työelämän pariin. Vaikutuksia ei vielä voi arvioida, kun uudistus on tuore.

– En tiedä ratkaistaanko oppivelvollisuusiän nostamisella sitä, että osalta jää koulut käymättä. Tärkeämpää olisi panostaa varhaiseen tukeen, sillä haasteet alkavat usein jo peruskoulun puolella, Heinämäki sanoo.

Positiivisena muutoksena hän näkee toisen asteen koulutusten ilmaiset oppimateriaalit, joiden ansiosta kenenkään nuoren ei ainakaan tarvitse murehtia, riittävätkö rahat koulukirjoihin.

Nuorten ääni kuuluviin

Tannin mielestä Pälkäneen nuorisotyön vahvuus on hyvä tiimi, jonka avulla pystytään tarjoamaan yksilöllistä ja joustavaa tukea. Apua saadakseen ei tarvitse jonottaa. Yhdelle nuoriso-ohjaajalle lisää olisi Heinämäen mukaan kuitenkin tarvetta. Starttipajan puolella Rautajoki on kokenut pienen tiimin riittäväksi, sillä yhteistyö on tiivistä, ja tarpeen mukaan hoidetaan työtehtäviä myös oman tontin ulkopuolelta.

Rautajoki pitää hyvänä sitä, että Pälkäneellä nuoret tulevat oikeasti tutuiksi, ja saattavat tulla törmätessä juttelemaan ja kysymään jotakin.

– Pälkäneellä on loistavat nuoret, joista huokuu yhteisöllisyys, myös Heinämäki kehuu.

Kehitettävää nuorisotyössä olisi Heinämäen mielestä siinä, että nuoret saataisiin aktiivisemmin mukaan päättämään omista asioistaan. Kukkakiekuu.fi on varta vasten pälkäneläisille nuorille tehty vaikutuskanava. Facebookissa toimii myös Nuorten Pälkäne -sivusto, jossa tiedotetaan nuorten asioista ja tapahtumista.

Tanni toivoo, että Pälkäneelle saataisiin lisää harrastusmahdollisuuksia. Heinämäki mainitsee, että nuoret ovat toivoneet muun muassa bänditiloja. Rautajoen korviin on kantautunut toive graffitiseinästä, johon saisi luvan kanssa maalata spraymaaleilla.