”Itsenäiseksi toimijaksi jääminen ei ratkaise tulevaisuuden haasteita” – Osuuspankin hallitus haluaa turvata pankkipalveluiden jatkuvuuden Luopioisissa

Hallituksen puheenjohtaja Outi Helminen-Järvinen ja toimitusjohtaja Sirpa Leppäkoski kertovat, että Luopioisten Osuuspankin konttorin ovet pysyvät auki jatkossakin. Yhdistymisneuvotteluissa on sovittu konttorin pysyvän Luopioisissa vähintäänkin vuoteen 2027 asti.

Luopioisten Osuuspankin hallituksen esitys, jossa ehdotetaan Luopioisten Osuuspankin ja Kangasalan Seudun Osuuspankin yhdistymistä, on herättänyt keskustelua OP Luopioisten asiakkaiden keskuudessa. Esiin on noussut kysymys, miksi voitollista tulosta tekevä pankki haluaa luopua itsenäisyydestä.

– Pankkimme tilikauden tulos on ollut meitä tyydyttävä, mutta tilikauden voitto koostuu pääosin pankin sijoituksista OP:n keskusyhteisöön, toteaa hallituksen puheenjohtaja Outi Helminen-Järvinen.

Hän huomauttaa Luopioisten Osuuspankin olevan Suomen neljänneksi pienin pankki. Konttorissa tapahtuva pankkiliiketoiminta on liian pientä ja pienuuden vuoksi heikosti kannattavaa suhteessa alati kasvavan byrokratian kustannuksiin.

– Pankin tulos muodostuu sijoitustuotoista. Sijoitustoiminnan tuottoihin kohdistuu epävarmuutta. Korkomarkkinatilanne tulee jatkumaan matalana seuraavien lähivuosien ajan. Tämä ei tue pankkitoiminnan eikä sijoitustoiminnan tuottojen kasvua. Näköpiirissä oleva epävarmuus on saanut meidät miettimään tulevaisuutta. Haluamme olla Luopioisissa tulevaisuudessakin vahva pankkitoimija, joka tarjoaa asiakkailleen laaja-alaiset pankkipalvelut, Helminen-Järvinen näkee.

OP Luopioisten toimitusjohtajan Sirpa Leppäkosken mukaan pankkitoiminnan sääntely on kiristynyt hurjasti viime vuosien aikana.

– Pienenä pankkina meidän tulee pystyä toteuttamaan kaikki samat sääntelyn vaateet kuin Suomen suurimmankin pankin. Tähän asti olemme pystyneet vastaamaan vaateisiin, hän sanoo.

Toimihenkilöiden ja toimitusjohtajan työajasta kuluu silti yhä enemmän sääntelyn vaateiden toteuttamiseen.

– Haluamme kuitenkin keskittyä olennaiseen eli asiakaspalveluun. Pankkien yhdistyminen toisi ratkaisun myös tähän. Suurempi pankki pystyy järjestämään toimintansa siten, että sääntelyn vaateet eivät häiritse asiakaspalvelua, Leppäkoski sanoo.

– Tiedostettuamme tulevaisuuden haasteet pienenä pankkina ryhdyimme selvittämään vaihtoehtoja pankkitoiminnan toteuttamiseksi paikkakunnallamme. Haluamme, että jatkossakin tutut toimihenkilöt palvelevat asiakkaitamme Luopioisissa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Helminen-Järvinen.

Hänen mukaansa selkeänä päämääränä oli konttorin säilyttäminen Luopioisissa.

– Löysimme kumppaniksi Kangasalan Seudun Osuuspankin, joka ymmärtää Luopioisten konttorin olemassaolon tärkeyden. Onnistuimme yhdistymisneuvotteluissa ainutkertaisen hyvin. Olemme sopineet konttorin säilymisestä ainakin 30.6.2027 asti ja tämänkin jälkeen, mikäli asiakkaat käyttävät konttoria riittävästi ja sen toiminta on kannattavaa, Helminen-Järvinen toteaa.

Konttorin olemassaolon pitkällä aikavälillä ratkaisevat näin ollen viime kädessä pankin omat asiakkaat.

– Lisäksi sovimme neuvotteluissa, että tuloksesta jaetaan vuosittain lahjoitus Pälkäneen seudulle, OP Luopioinen -nimi säilyy konttorin ovessa ja OP Kangasalan hallintoon saadaan riittävä edustus meiltä.

OP-Ryhmässä käydään tällä hetkellä useita pankkien yhdistymistä koskevia neuvotteluja. Tulevaisuuden pankkitoiminta tullaan toteuttamaan yhä suurempien yksiköiden toimesta, ja ajatus pieneksi itsenäiseksi toimijaksi jäämisestä on Sirpa Leppäkosken mukaan mahdoton.

Samoilla linjoilla on Luopioisten OP:n hallituksen puheenjohtaja Helminen-Järvinen.

– Toivomme, että asiakkaamme ymmärtävät yhdistymisen tärkeyden pankkitoiminnan säilymiselle Luopioisissa. Itsenäiseksi toimijaksi jääminen ei ratkaise tulevaisuuden haasteita, hän näkee.

Pankin tulevaisuutta selvitellyt Luopioisten Osuuspankin hallitus on päättänyt esittää osuuskunnan kokoukselle Luopioisten Osuuspankin ja Kangasalan Seudun Osuuspankin yhdistymistä. Päätös yhdistymisestä tehdään OP Luopioisten osuuskunnan ja OP Kangasalan edustajiston kokouksissa 14. lokakuuta.