Rakasta ja kunnioita

Luther on tehnyt nämä sanat tunnetuiksi. Hän on myös nostanut Raamatun 10. käskyä korkeaan arvoon, minkä tähden pääosa suomalaisista taitaa osata suuren osan niistä. Ovathan ne tärkeä osa Itse Raamatun sisällöstäkin. Kuinka suuri osa silti tietää mihin käskyyn liittyy lupaus elämässä menestymisestä? Meille vanhemmalle polvelle, se taitaa olla liian helppo kysymys. Ainakin minulle se on opetettu perusteellisesti rippikoulussa.

Kyseessähän on 4. käsky, joka kuuluu: ”kunnioita isääsi ja äitiäsi ja pois jätetty loppuosa – ”jotta menestyisit ja eläisit kauan maan päällä.” Luther opettaa tästä asiasta muun muassa päivittäishartauskirjassaan; ”Mannaa Jumalan lapsille”, että kunnioittaminen menee tässä kohdin rakkaudenkin edelle.

Lainaan kyseistä kirjaa seuraavasti: ”Kunnioittaminen on näin enemmän kuin rakastaminen. Kunnia on yksin Jumalan, mutta Hän tahtoo antaa kunnian isälle ja äidille. Maan päällä ei siis ole siis ylempää kuin vanhempien valta.” Kirjoitus toki jatkuu vielä selittävällä osiolla, mutta sen avaaminen ei mahdu tämän artikkelin sisälle. Kun viime sunnuntain (29.8) kirkollinen aihe oli ”lähimmäinen” Paavali kiteyttää lain  (muun muassa käskyt) merkityksen ja lähimmäisen rakastamisen ytimekkäästi lauseeseen: ”Joka rakastaa on täyttänyt lain vaatimukset.” Tämähän on itse Jeesuksen viimeinen tahto.

Hän päättää viimeiseksi ennen kuolemaansa pitämänsä rukouksen sanoihin: ”Minä olen opettanut heidät tuntemaan Sinun nimesi ( Jumala) ja opetan yhä, jotta heissä pysyisi sama rakkaus, jota sinä olet minulle osoittanut ja jotta minä näin pysyisin heissä.”( Joh.17:26).

Suomen Raamattuopisto piti viikolla 33 vuosittaiset Hengellisen elämän syventymispäivänsä. Sen viikon päätösjumalanpalveluksesta jäi mieleeni tähän asiaan sopiva kristillisen kasvatuksen kiteytys. RRR-ohjelma: ”Rakasta, rohkaise, Rukoile”. Hyvää syksyä näissä merkeissä. Luterilaisen kirkon käytössä olevassa Katekismuksessa vuodelta 2000  4. käskyn asiasta voit lukea lisää. Paavali kirjoittaa kirjessään Efesolaisille, 4.  käskystä samoin. sanoin. (Ef.6:1-4.). Voit lukea sanat Raamatusta, katekismuksestasi tai vaikka matkapuhelimesi Raamattusovellutuksesta.

Hyvää syksyä toivoo

Seppo Lahtinen