Vuoden Bike Park ja hiihtokoulu löytyvät Pälkäneeltä – palkittu Sappee Bike Park vetää nykyisin kävijöitä, mutta oli aika lähellä, että se olisi lopetettu toiminnan alkuvuosina kokonaan

Pälkäneellä sijaitseva Sappee tunnetaan erityisesti talviajan palveluistaan. Hiihtokeskuksessa käy laskettelusesongilla 150 000 vierailijaa ja laskettelukauden ulkopuolella 100 000 vierailijaa. Yksi Sappeen kesäajan palveluista on vuonna 2008 avattu Bike Park.

Suomen hiihtokeskusyhdistys valitsi tänä syksynä Vuoden Bike Parkin ensimmäistä kertaa. Ensimmäinen valinta kohdistui Sappee Bike Parkiin.

– Sappee on suomalaisten bike parkien uranuurtaja. Keskuksessa on uskottu tähän toimintaan pitkäjänteisesti ja viety lajia innovatiivisesti eteenpäin. Sappee huolehtii asiakkaistaan monipuolisesti palveluilla ja laajalla tarjonnalla. Työ on tuottanut tulosta. Sappeessa on aina väkeä ajamassa ensikertalaisista ja perheistä aktiiviharrastajiin, valintaraati perusteli.

Raati koostui harrastajista sekä Visit Finlandin johtamasta valintaraadista. Valinta julkistettiin Vuokatissa järjestetyssä Suomen hiihtokeskusyhdistyksen syyskokouksessa. Samalla valittiin myös vuoden 2021 hiihtokoulu, ja tämäkin valinta osui Sappeeseen.

Pitkäjänteistä työtä

Sappeen matkailukeskuksen toiminnanjohtaja Jouko Poukkanen kertoo, että ympärivuotisen toiminnan kehittäminen alkoi jo 2000–luvun alussa, kun Sappeenvuoren laelle valmistui yleiskaava. Siitä alkoi loma-asuntojen vilkas rakentaminen. Nykyisin Sappeella on 750 petipaikkaa.

– Kulunut kesä kertoo, että lisämajoitukselle olisi paljon kysyntää. Kesäaktiviteettien kehittäminen kirjattiin vuonna 2005 Sappeen kehittämissuunnitelmaan ja siitä alkaen olemme kehittäneet laskettelupalveluiden lisäksi myös kesään liittyviä aktiviteettejä voimakkaasti. Nyt myönnetty palkinto on erinomainen esimerkki pitkäjänteisestä työstä, jota olemme tehneet hiihtokeskuksen muuntautumisesta ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi. Bike Park-palvelut ovat yksi iso osa Sappeen kokonaispalveluiden tarjontaa ja se on meille jo merkittävää liiketoimintaa. Tulemme jatkossakin kehittämään pyöräilyyn liittyviä palveluitamme, Poukkanen jatkaa.

Myös Sappeen matkailukeskuksen liiketoimintajohtaja Kosti Puurunen on iloinen tunnustuksesta. Hän painottaa palkinnon kuuluvan ehdottomasti koko matkailukeskuksen työntekijöille. Puurunen muistelee Bike Parkin ensimmäisten toimintavuosien olleen haasteellisia.

– Alkuvuosina tunsin kaikki asiakkaat nimeltä ja kasvoilta. Usko oli joskus koetuksella ja oli aika lähellä, että Bike Park -toiminta olisi lopetettu kokonaan. Uskoa toiminnan kasvamiseen kuitenkin oli ja tänä kesänä Sappeella käy noin 15 000 pyöräilijää. Pyöräilypalvelu kasvaa alueen palveluista voimakkaimmin, Puurunen sanoo.

Kuluvan viikon tiistaina Sappeen Bike Parkiin avattiin uusi Rollercoaster -reitti.

– Se sai heti avajaispäivänä suuren suosion, Puurunen mainitsee.