Tilikauden tuloksen lisäksi myös konttoritoiminta voitolliseksi

Kiitokset Pentti Lahtinen mielipidekirjoituksesta. Olette ymmärtänyt oikein pankin tulevaisuuden kuvan ja perusteet hallituksen esittämälle yhdistymiselle. Kirjoitatte, että pankkitoiminta on erittäin säädeltyä. Tämä on totta. Sääntelyn määrä on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana ja tulee kasvamaan merkittävästi myös tulevaisuudessa. Sääntelyn määrä tuo haasteita Luopioisten Osuuspankin kokoiselle pankille. Sääntely vaatii meitä tekemään monenlaista valvontaa, raportointia ja tarkastuksia. Isoissa pankeissa tällaiselle työlle on olemassa oma osastonsa monine työntekijöineen. Luopioisten Osuuspankissa tämä velvoite jää toimitusjohtajan harteille. Vaateiden ja raporttien määrä on yhtäläinen niin isoissa kuin pienissäkin pankeissa. On viisautta myöntää, että tehtävän määrän lisääntyminen tulevaisuudessa vaarantaa työn laadun. Yhden ihmisen panoksella vaadittavaa laatua on haasteellista tai mahdotonta toteuttaa sääntelyn lisääntyessä. Mikäli laatu ei pysy riittävänä, pankki voi menettää toimilupansa. Tämän vuoksi tietoon sääntelyn määrän lisääntymisestä tulee reagoida.

Sääntely ja ohjeistus ei aiheuta vaateita ainoastaan raportoinnille vaan myös tuloksen muodostumiselle. OP Ryhmän osuuspankkien toiminta perustuu liiketoiminnan kannattavuuteen. Voitollinen tilikauden tulos ei ole riittävä vaan myös yksistään konttorissa tapahtuvan toiminnan tulee olla voitollista. Tällä hetkellä Luopioisten Osuuspankki tekee hyvää tilikauden tulosta, mutta konttorissa tapahtuva toiminta on tappiollista. Tilikauden tulos tulee sijoituksistamme OP Ryhmään. Jotta konttorissa tapahtuva toiminta saataisiin kannattavaksi, pankin tulisi olla liiketoiminnaltaan suurempi (luottoja vähintään 10 miljoonaa enemmän) taikka viitekorkojen merkittävästi positiiviset. Viimeisen ennusteen mukaan viitekorkojen ennustetaan olevan riittävällä tasolla vuonna 2029. Luottokannan 10 miljoonan kasvu on haasteellinen maalaismiljöössä. Kun on selvää, että emme pysty toimimaan kannattavasti on riski, että OP Ryhmä alkaa ohjata pankin toimintaa. Riskeeraamme itsenäisen päätösvallan ja lopulta itsenäisyyden.

Tavoitteenamme onkin ollut monipuolisten palveluiden säilyttäminen paikkakunnalla. Pankin hallitus on todennut, että on kaksi vaihtoehtoista tietä. Voimme sopia kirjallisesti pankkipalveluiden säilymisestä yhdistymisasiakirjoissa taikka itsenäisenä pankkina pelata uhkapeliä konttorin säilymisellä. Pankkiliiketoimintaa ei voi perustaa uhkapelin varaan. Sen vuoksi olemme pitäneet varmimpana vaihtoehtona sopia kirjallisesti konttorin säilymisestä 30.6.2027 asti. Tämän jälkeen toiminnalle on olemassa edelleen mahdollisuus, jos konttorissa tehtävä toimintaa saadaan kannattavaksi. Yhdistyminen vähentää kuluja, jotka on tähän asti vähennetty asiakasliiketoiminnan tuotoista: muun muassa toimitusjohtajan palkka, hallituksen ja hallintoneuvoston kokouskulut poistuvat. Näin meille avautuu mahdollisuus saavuttaa vaadittu kannattavuus. Hallitus on päätynyt esittämään konttorin jatkumisen osalta varmaa vaihtoehtoa. Omistaja-asiakkaamme päättävät 14.10. (ilmoittautuminen 7.10.2021 mennessä) haluavatko he varmistaa konttorin säilymisen yhteistyöllä Kangasalan Seudun Osuuspankin kanssa vai haluavatko he pelata uhkapeliä konttorin säilymisestä.

Luopioisten Osuuspankin hallitus
ja toimitusjohtaja Sirpa Leppäkoski

 

Lue lisää:

Luopioisten osuuspankki on tärkeän päätöksen edessä