Etävalmennusta aiemmin antanut Nicolas Andréani muuttui Sappeessa lihaksi – ranskalaisen mestarivikeltäjän opissa valmennettavat ovat valmiita kirjaimellisesti seisomaan päällään hevosen selässä

– Jos koukistat polvet tuossa kohdassa, liikkeestä tulee nopeampi, ranskalaistähti huomauttaa. Sappeen ratsutilalla valmennettavat kuuntelivat tarkasti.

– Ja vielä viimeisen kerran, kehottaa Nicolas Andréani.

Liikkuvan hevosen selässä ratsastaja nousee seisomaan käsiensä varaan pää alaspäin.

– Erinomaista! vierestä suoritusta seuraava Andréani huudahtaa innoissaan.

Ratsastaja laskeutuu takaisin perinteisempään istuma-asentoon laajaa ympyrää kiertävän hevosen kyydissä. Ei mikään ihme, että hän hengittää hieman raskaasti ja pyyhkii hikeä otsaltaan.

– Tiedän, että se on raskasta. Siksi sitä sanotaan urheiluksi, Andréani hymähtää.

Samaan hengenvetoon hän pyytää ratsailla olijaa toistamaan suorituksen, ”vielä viimeisen kerran”.

Vaikka väsymys alkaa jo painaa, on venyminen väistämätöntä, kun ohjeen antaa kolmesti World cupin voittanut ja sekä EM- että MM-menestystä niittänyt oman alansa ranskalaishuippu. Tämä vieläpä hypähtää tarvittaessa valmennettavan seuraksi hevosen päälle näyttämään ja auttamaan suorituksissa kädestä pitäen.

 

”Tiimi ja motivaatio”

Andréanin opissa on ollut viisipäiväisellä leirillä lähes parikymmentä valmennettavaa. Sappeen ratsutilalla on painettu pitkää päivää, kun leiriläiset ovat aamusta iltaan harjoitelleet niin maassa, harjoittelupukilla kuin hevosellakin. Lajina on vikellys, voimistelu hevosen selässä, jossa nykyisin Hollannissa asuva Andréani on kysytty valmentaja eri puolilla maailmaa.

Vieraan toi Sappeeseen vikellysseura Vaulting Club Finland. Vuonna 2019 perustetun seuran toiminnan tarkoituksena on lajin edistäminen Suomessa, ja kytkös ranskalaiseen huippuvikeltäjään syntyi VCF:n puheenjohtajan Lilli Merisen ja tämän maajoukkuetason vikeltäjäsisaren Lotta Merisen kautta.

Kuutisen vuotta vikellystä harrastanut Mikaela Sinda myönsi, että valmennuspäivä oli raskas mutta opettavainen.

Sappeessa jokainen osallistuja on saanut osakseen Andréanilta henkilökohtaista valmennusta. Kaikki ovat oikeastaan tuttuja keskenään jo ennestään, sillä Andréani on vetänyt seuran väelle aikaisemmin jo kaksi etävalmennusjaksoa. Hänen on määrä palata Suomeen myös ensi vuoden puolella.

Lajissa vaaditaan muun muassa hyvää kehonhallintaa ja kuntoa sekä kylmähermoisuutta, mutta menestymisen taustalla ei Andréanin mukaan ole vain yhtä salaisuutta.

– Mutta yksi niistä on se, että on loistava tiimi. Myös se, että on mahtava juoksuttaja ja hevonen – et voi oikein esiintyä yksin, hän huomauttaa.

Ranskalaisvalmentaja muistuttaa myös motivaation merkityksestä.

– Yritä pitää motivaatiotasi korkealla erityisesti silloin, kun et yllä tavoitteeseesi. Voimme olla silloin pettyneitä, ja yksittäisissä kisoissa saadut pisteet voivat olla pettymyksiä – mutta aina talven harjoittelukaudella sinun on yritettävä palata takaisin.

Nicolas Andréanin mukaan hänen oma valmentajansa oli hyvin tiukka siinä, että vikeltäessä hevosta ei saanut häiritä. ”Ranskalaiset ovat muutenkin ehkä hieman tiukempia hevosten suhteen kuin suomalaiset, mutta en voi toki puhua jokaisen ranskalaisen puolesta”, hän sanoo.

 

Kaikki vikellysvalmentajat eivät tarjoa yhtä konkreettista apua kuin Nicolas Andréani.