Tuleva avaruustutkijakin käy leipurikerhossa – 4–6-vuotiaat kerholaiset keskittyvät leipomiseen ihan täysillä

On maanantai ja iltapäivä jo varsin pitkällä. Joukko 4–6-vuotiaita leipurikerholaisia painelee Pälkäneen seurakuntatalolle innostuneen oloisena. Vaikka useimmalla on jo pitkä päivä päiväkodissa tai esikoulussa takana, vielä jaksaa. Kun kerhonvetäjänä toimiva kondiittori ja kokki Heidi Lindholm-Nuuttila sanoo, että tänään tehdään leipäkransseja, kuuluu hyväksyvää hyrinää.

Kahden tunnin aikana pikku leipurit kaulivat ja letittävät sellaiset leipäkranssit, että kyllä kelpaa. Sillä aikaa kun kranssit nousevat ja paistuvat, syödään välipalaa, leikitään ja piirretään. Kaikki tapahtuu ihmeen hyvässä sovussa ja järjestyksessä.

Kuusivuotias Ilmari Raitoharju haaveilee avaruustutkijan työstä. Kokkikerhossa leipäkranssin teko onnistui nopeasti. Kuva: Pekka Mustonen.

Myös Kuuhun oma kahvila?

6-vuotias eskarilainen Ilmari Raitoharju on yksi keskittyneimmistä kerholaisista. Selviää, että pieni kerholainen katselee leipomistaitoja tutkijan näkövinkkelistä.

– Haluaisin isona avaruustutkijaksi. Voisin myös perustaa Kuuhun kahvilan ja siellä tarjottaisiin tällaisia, mitä täällä tehdään.

Myös samanikäinen Matilda Mäki-Mantila uskoo, että leipurintaidoista voi olla myöhemminkin hyötyä. Matilda haaveilee työstä eläinsuojelun parissa ja kyllähän eläimillekin voi leipoa omia keksejä.

– Me kaulitaan nopeasti ja pidetään tämä pöytä tosi siistinä, Matilda näyttää toimittajalle.

Antti Järviö (vas.) ja Aleksi Vainionpää (oik.) ahkeroivat Heidi Lindholm-Nuuttilan opastuksella leipäkranssit pyöreiksi. Kuva: Pekka Mustonen.

Leivontaa ja taekwondoa

Viisivuotias Aleksi Vainionpää sanoo, ettei ole tullut kotona paljon leiponeeksi. Kerhossa hän kuitenkin leipoi omat leipäkranssit varmoin ottein.

– Menen tämän jälkeen vielä taekwondoon, Aleksi kertoi.

Leivontakaverina ollut Antti Järviö tuumi, että leipominen on mukavaa, varsinkin jos leivotaan jotakin makeaa niin kuin suklaakeksejä. Samoilla linjoilla ovat myös Martta Ahonen ja Atte Tapio.

– Kakut ja pulla ovat parasta, kaksikko nyökytteli.

Sillä aikaa kun leipäkranssit olivat uunissa, syötiin välipalaa ja leikittiin. Kuva: Pekka Mustonen.

Arjen mukavia pieniä hetkiä

Heidi Lindhom-Nuuttilalle kerhonohjaaminen on mieluinen vapaa-ajanharrastus. Hän vetää Pälkäneen seurakunnan pikkuleipurikerhoja vapaaehtoistyönä ilman korvausta. Omat leipätyöt ovat tamperelaisessa ravintolassa.

Heidi Lindholm-Nuuttila sanoo, että lapsista huomaa heti heidän saadessaan taikinat käsiin, kuinka mielikuvitus alkaa puskea jauhopilven läpi.

– Näkee, kuinka he miettivät, mitä kaikkea tästä voikaan pyöritellä. Välillä kerhossa poiketaankin alustavasta suunnitelmasta. Siinä luovuus kehittyy ja lapset inspiroituvat.

Tässä koko kokkikerhon ahkera porukka täydennettynä Heidi Lindholm-Nuuttilan omilla tyttärillä. Kuva: Pekka Mustonen.

Hän sanoo, että arjen kiireet ja kauppojen paistopisteiden helppouden takia usein unohdetaan, kuinka mukavaa on itse pyöräyttää tuoreet sämpylät ja kaurakeksit.

– Siinä koko porukka rauhoittuu ja ollaan kuin huomaamatta yhteisen pöydän ääressä mutustelemassa vastavalmistuneita herkkuja. Ne ovat niitä arjen pieniä mukavia hetkiä.

Heidi Lindholm-Nuuttilalle pikkuleipurikerhon vetäminen on mieluista vapaaehtoistyötä. Kuva: Pekka Mustonen.

Kommentointi on suljettu.