Pohjan sota imuroi Nuijantalon täyteen – Tapio Korppoo vei esitelmällään Kostianvirralle 308 vuotta sitten

22.10.2021 14:10

Hanna-Liisa Anttila kertoi, että heidänkin perunakoneensa on poiminut tämäntapaisia tykinkuulia aikoinaan. Tapio Korppoo arveli niiden olleen venäläisten tykinkuulia, sillä Venäjän patteri ampui juuri siihen suuntaan. Kuva: Pekka Mustonen.

Nuijantalon juhlasalissa olisi voinut tipauttaa viime sunnuntaina nuppineulan lattialle ja sekin olisi kuulunut. Harrastajahistorioitsija Tapio Korppoo vei runsaan yleisönsä Suuren Pohjan sodan käänteisiin 308 vuotta sitten. Yleisö kuunteli sotahistorian dramaattisia käänteitä keskittyen ja herpaantumatta.

Pälkäneläisittäin Suuri Pohjan sota on merkityksellinen. Sodan kuuluisin ja ratkaisevin taistelu käytiin Kostianvirralla. Silloin elettiin lokakuuta vuonna 1713. Lopputuloksena oli, että Venäjän keisarikunnan armeija voitti ja Ruotsi hävisi. Mutta näin jälkikäteen todellisena voittajana voi kai pitää Pälkänettä. Harvalla pienellä kunnalla on esittää yhtä kuuluisaa sotahistorian merkkipaalua kuin Pälkäneellä on.

500 lauttaa ja
6 000 miestä

Kostianvirran taistelu on ollut merkityksellinen myös Tapio Korppoolle itselleen lapsesta saakka. Hänen ja Seppo-veljen isovanhemmat olivat pälkäneläisiä opettajia. Tästä syystä Tapion ja Sepon isä tunsi taistelun käänteet hyvin. Hän myös kertoi niistä vuolaasti lapsilleen. Siitä syntyi paljon mielikuvituksellisia sotaleikkejä veljesten kesken. Perheen kesämökki sijaitsi sopivasti Kostianvirran rannalla.

– Kuulimme isältä, kuinka suuri venäläinen maihinnousuarmada oli purjehtinut lauttoineen mökkirantamme ohi.

Kun Korppoo sunnuntaina kuvaili, kuinka venäläisillä oli ollut 500 lauttaa ja jokaisessa lautassa 12 miestä, tunnelma Nuijan talolla tiheni. 6000 miestä kuljettaneen lauttarintaman on täytynyt olla huimat pari kilometriä leveä.

Kirjaa saa
enää e-kirjana

Tapio Korppoo on veljensä Sepon kanssa kustantanut Kostianvirran taistelusta kirjan, jonka kaksi painosta on jo loppuunmyyty. Kirjaa saa enää e-kirjana.

Kirjan tausta on erikoinen. Tapio ja Seppo Korppoo halusivat tietää Kostianvirran taistelusta myös venäläisten näkökulman, ja sitä ei aiemmista historiankirjoista löytynyt. Kun Seppo-veli sai yhteyden Pietarin yliopiston historianlaitokselle, selvisi, että nuori venäläinen tutkija Aleksei Blandov oli tekemässä omaa väitöskirjaansa.

Hän tutki Korppoon veljesten pyynnöstä myös Kostianvirran taistelun dokumentteja. Niistä syntyi Korppoon veljesten kustantama kirja, joka julkaistiin kahdeksan vuotta sitten.

Perunakoneessa
venäläisten kuulia

Sunnuntaisessa tilaisuudessa selvisi, että Kostianvirran taistelun aikaisia tykinkuulia on löytynyt pelloilta perunannoston yhteydessä. Hanna-Liisa Anttila tuli kertomaan oman kotitilan löydöistä Korppoolle esitelmän jälkeen. Perunakoneessa oli pyörinyt historiallisia pyöreitä metallimötiköitä.

– Ne ovat varmaan olleet venäläisten tykinkuulia, koska Venäjän armeijan patteri ampui juuri siihen suuntaan, Korppoo totesi.

Muisteltavaa riitti myös musketinluodeista, joita tontilta oli löytynyt. Historia tuli eläväksi yli 300 vuoden takaa. Pälkäneen Nenäpäällä on sortokaudella 1906 pystytetty muistomerkki taistelun kunniaksi.

Se joutui aikoinaan venäläisten silmätikuksi. Hankkeessa mukana ollut oli joutua jopa Siperiaan. Hän oli kuitenkin menehtynyt sitä ennen.

– Maastossa on myös yhä näkyvissä puolustuskaivantoja taistelun ajalta. Myös Kostian ylittävän 12-tien sillan pohjoispuolella molemmin puolin virtaa näkyy jäänteitä linnoitteista, Korppoo kertoi.

Kostianvirran taistelu todella kiinnostaa pälkäneläisiä, näin voi päätellä Nuijantalon yleisömäärästä viime sunnuntaina. Harrastajahistorioitsija Tapio Korppoolla olikin paljon yksityiskohtaista tietoa kerrottavanaan, ja hän on julkaissut aiheesta kirjankin. Kuva: Pekka Mustonen.