Reissuun päässyt kansanedustaja vaihtoi kuulumisia elinvoimasta – Pälkäneellä vieraillut Jouni Ovaska toivoo aktiivista vuoropuhelua kuntien ja eduskunnan välillä

Kansanedustaja Jouni Ovaska (oikealla) kävi Pälkäneellä tutustumassa muun muassa Aitoon koulutuskeskukseen ja Sappeen matkailukeskukseen. Hän muistuttaa, että yksittäisetkin kohteet tai tekijät voivat siivittää kuntaa eteenpäin. ”Esimerkiksi Mänttä-Vilppula lähti uuteen kukoistukseen Serlachius-museosta”, Ovaska sanoo. Kuvassa myös Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen.

– Palvelut, tiet, nettiyhteydet, koulutus ja muut taloutta ruokkivat tekijät, summaa kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk) avaintekijöitä, joilla hän uskoo pienten kuntien voivan säilyttää elinvoimaisuutensa jatkossa.

Samat asiat nousivat esiin myös Ovaskan vieraillessa Pälkäneellä tällä viikolla. Kansanedustaja ja tamperelaisvaltuutettu tapasi matkallaan kunnan johtavia viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä sekä paikallisia yrittäjiä.

– Pohdimme, minkälainen kunta on jatkossa uusien sote-alueiden aloittamisen jälkeen ja miten voitaisiin huolehtia palveluiden säilymisestä. Puhuimme myös esimerkiksi liikenneyhteyksistä, teiden kunnosta ja Lahdentien risteyksistä, Sappeen matkailukeskusvierailun samalla tehnyt ja positiivisesti yllättynyt Ovaska kertoo.

Alun perin Ovaska päätyi Pälkäneelle kuulostelemaan Aitoon koulutuskeskuksen tuntoja ammatillisista erityisopinnoista, tuoreesta toisen asteen oppivelvollisuusmuutoksesta ja yksityisen koulutuksenjärjestäjän asemasta.

Reissu tuntui hyvältä. Maanantain maakuntakierrokset ovat kansanedustajilla olleet koronatilanteen vuoksi pitkään pannassa, ja samalla moni paikka on jäänyt näkemättä ja moni ihminen tapaamatta.

– Se on ollut tavallaan aika surullistakin. Etätapaamisissa käsitellään ne viralliset asiat eikä niissä oikein pääse yhtä syvälle tai saa yhtä helposti vastauksia kuin kasvotusten.

Ovaska toivoo vuoropuhelun viriävän uudelleen myös kuntien ja eduskunnan välillä. Kunta on kuitenkin se, joka useasti näkee päätösten ja avausten ongelmat ja mahdollisuudet käytännössä.