Maailma muuttuu, Suomi vallankin

Mymmeli.

Tuli katselluksi karttakirjaa, painettu 2006. Huomasi muutokset. Kun nyt näillä main menee kuntarajojen yli, ollaan kaupungissa, paitsi Padasjoen suuntaan. On Orivettä ja Kangasalaa, Valkeakoskea ja Hämeenlinnaa. Kun näin kaupungistutaan, muuttuvatko käytöstavat? Jääkö vähitellen pois tutustelu ja jutustelu?

Tämä korona-aika jouduttaa etääntymistä, kun nyhjötellään kotona. Aina, kun luullaan oltavan voiton puolella, kohta taas ryöpsähtää tauti vauhtiin. Pientä toivoa oli, että lastenlapsia näkisi syyslomalla. Ei tuo tauti katso varallisuustasoa eikä asemaa. Donald Trump oli heti alkuvaiheessa sairaalassa, mutta palasi siitä vielä ”valtaistuimelle”. Kun tätä kirjoittelee, on tuore uutinen, että USA:n entinen ulkoministeri Colin Powell kuoli koronaan. Angela Merkel lienee pysynyt terveenä ja Putin myös. Meidän Saulillamme pelättiin tartuntaa.

No, eletään toivossa, että joskus tauti laantuu, kun puolet maailman väestöstä on jo sen sairastanut, ja rokotukset ovat kattavampia. Välillä täytyy katsella ajan ilmiöitä vähän muultakin kantilta. Kun me olimme nuoria, oli ihmisten käytös aika tarkasti vahdittua. Jos poikkesi säädyllisyyden normeista, tuli paheksuntaa. Esimerkiksi opettajien ja pappien täytyi käyttäytyä niin, että ei kukaan löytänyt moitteen sijaa.

Mitenkähän mahtaa olla katolisissa maissa? Siis nykyään, kun maailma muuttuu eikä entisajan normeista niin pidetä lukua. Tai niin, kauniin julkisivun takaa on paljastunutkin melkoisen siveettömiä ja julmiakin tekoja. Lasten hyväksikäyttöä valtavissa mittasuhteissa, satojatuhansia tapauksia. Siis kirkonmiehillä.

Meillä ulkoisia käytösnormeja ei enää nykyään piispojen, rovastien ja pastoreiden kohdalla asetella tiukkapipoisesti. Meillä saa mennä esiintymään television viihdeohjelmaan tavallisena kansalaisena ilman, että asetetaan virka-asema vaaraan. Tuoreessa muistissa on Turun piispa Mari Leppänen, joka oli ruudussa, mummon muistin mukaan, Elämäni biisi -ohjelmassa.

Jonkin verran jotkut mummon ikääntyneestä tuttavapiiristä moittivat erästä vauhdikasta pappia, joka pyörähteli Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Yleensä asia hyväksyttiin nykyajan normaalina yksilönvapautena. Entäpä jos hän olisi pärjännyt loppueriin saakka? Pakostakin siinä olisi tullut kuvioihin mukaan rohkeampia nostoja ja taivutuksia, joita joku olisi pitänyt kirkonmiehelle sopimattomina. Entäpä Helsingin Sanomien syyskuinen kuukausiliite? Siinä hän esiintyi vakiopalstan jutussa, jossa on tapana olla ilman rihmankiertämää.

Mymmeli