Sääntöjä on vaikka kuinka paljon – suoritusten monipuolinen arvostelu yllätti kepparikisojen ensikertalaisjärjestäjät

Lahdenkulman kentän kaukalopääty toimi mainiona kepparikisa-areenana. Sanna Koivuluoto iloitsi kisojen onnistumisesta.

Eivät Sahkun tallin ensimmäisten kepparikisojen järjestäjät uniaan menettäneet kisoja edeltäneenä yönä, mutta osan yötä kuitenkin valvoivat tutkiessaan keppihevosten esteratsastussuoritusten arviointiin liittyviä sääntöjä. Nettiin sukeltaminen aiheutti yllätyksiä ja lisäsi samalla tietoutta keppihevoskilpailuista.

–Keppihevosta on pidettävä suorituksen ajan tietystä kohtaa kiinni. Ratsu ei saa pudota käsistä kesken kilpailun, listasi esimerkkejä paljastuneista tiedoista Sanna Koivuluoto, joka yhdessä Erika Jokisen ja Roosa Jokisen kanssa järjesti Sahkun tallin ensimmäiset kepparikisat.

–Ja se oli yllätys, että keppihevoskisoja käydään SM-tasolla saakka, Koivuluoto, Sahkun tallin yrittäjä ja omistaja täydensi.

Sääntöihin, tuomarointiin ja suoritusten pisteytykseen yötä myöten perehtyneet ensikertalaiset järjestivät onnistuneet kisat. Kolmessa eri luokassa, temppuradalla, 30-40 -sentissä olevien esteiden radalla ja 60-70 -sentissä olevien esteiden radalla, oli yhteensä 39 lähtöä.

Sateen takia pehmennyt tallin pihamaa pilasi ja peruutti sunnuntaille kaavaillut esteratsastuskisat. Sama lieju olisi vaivannut kepparikisojen osallistujiakin, mutta niiden pelastukseksi koitui tapahtuman siirto Lahdenkulman kentälle.

–Soitin Järvenpään Jussille ja kysyin mahdollisuutta kentän käyttöön. Hän lupasi heti, Sanna Koivuluoto kiitteli.

Martta Rasinen (vasemmalla), Katariina Kekälinen ja Minea Ruoho ovat Sahkun tallin heppakerholaisia.

Ratsastamiseen totuttelua pienessä tallissa

Temppuradalla korkeimmat pisteet keräsi Matilda Kujala. Keskimmäisen luokan voitti Ninni Bährend ja kolmannen luokan paras oli Matilda Kujala, joka näin ylsi kisojen kaksoisvoittajaksi.

–Oli vauhtia ja menit taidokkaasti, Katariina Kekälinen ja Martta Rasinen kehuivat temppuradan ratsastanutta kaveriaan Minea Ruohoa.

Minea 8v, Katariina 10v ja Martta 9v ratsastivat myös toisessa luokassa, jossa esteiden puomit olivat 30-40 sentin korkeudessa. Tällä radalla ja korkeimmassa luokassa suorituksesta otettiin myös aika. Temppuradalla kellotusta ei olut käytössä.

Tyttökolmikko on kiinnostunut keppareiden ohella myös oikeista hevosista. Mieluisaa tekemistä tallilla heille tarjoaa Sanna Koivuluodon vetämä heppakerho, joka kepparikisojen pitoaikaan ei ollut vielä alkanut.

–Ruokintaa ja lääkintää opetellaan, kuumeen mittausta, tytöt kertasivat kuulemiaan ennakkotietoja.

Temppuradalla kisanneet saavat palkinnot. Voittajajaksi selviytyi Matilda Kujala (punaiset housut).

Koivuluodon puhelin alkoi piristä taajaan sen jälkeen, kun hän oli laittanut ilmoituksen heppakerhosta ja pienille lapsille suunnatusta ponikerhosta.

–Pienille talleille on selvästi kysyntää. Meillä ei ole varsinaista ratsastustallitoimintaa, eikä ratsastuksen opetusta, mutta pienen tallin rauhassa arempikin lapsi voi rauhassa opetella ja totutella ja on sitten sen jälkeen valmis siirtymään isommalle tallille.

Sahkun tallilla Lahdenkulman kentän vieressä on yhdeksän hevosta, joista kolme on Koivuluodon omia ja loput yksityishevosia.

Martta Rasinen vauhdissa.