Pälkäne nousi kuntakartalle – ”Tämä ei ollut mikään senioreiden kilpailu, vaikka osa niin virheellisesti arveli”

Pälkäneen seniorit ylsi huippusuoritukseen kävelykilometrejä mittaavassa valtakunnallisessa kilpailussa. Tässä kävellään Syrjänharjussa.

Pälkäneen seniorit ylsi huippusuoritukseen kävelykilometrejä mittaavassa valtakunnallisessa kilpailussa. Se lähenteli kolmatta sijaa joukkuesuorituksissa ja jäi vain niukasti neljänneksi 72 osallistujan joukossa. Kuntakilpailussa Pälkäne ylsi sijalle 10.

– Seniorit nosti Pälkäneen kuntakartalle. Olemme oiva esimerkki siitä, että vanhempanakin voi tehdä hyviä suorituksia, iloitsee joukkueen kapteeni ja liikuntavastaava Riitta Ranta.

Idea leikkimieliseen kilpailuun osallistumisesta tuli vähän sattumalta sosiaalisen median kautta. Pälkäneen seniorit osallistui valtakunnalliseen kävelykilometrikilpailuun touko–lokakuun aikana 40-henkisellä joukkueellaan. Joukkueen keskiarvo oli huimat 748,9 kilometriä henkilöä kohden.

– Meidän joukkueestamme 8 henkilöä käveli yli 1000 kilometriä ja yli tuon keskiarvon eli 749–1000 kilometriä käveli 13 henkilöä. Koko joukkueen kävelykilometrimäärä oli 29 954 kilometriä.

Vaikka osalla oli huippusuorituksia, koko ajan yhteisenä lankana oli tiiminä kilpaileminen. Kaikki satoi yhteiseen laariin, ja jokaisella kilometrillä oli väliä.

– Pilke silmäkulmassa olimme mukana. Kun näimme kylillä, saatoimme katsoa yhdessä älykelloista, miten kenelläkin homma sujuu, Riitta Ranta kertoo.

Pälkäneen senioreille yhdessäolo on tärkeää kävelyretkillä.

Liikunta
tuo yhteen

Vaikka kilometrejä mittailtiinkin Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin ja Helsingin seudun liikenteen HSL:n järjestämässä kilpailussa, liikunnan ilo oli senioreille tärkeintä. Ilmastokin kiittää, kun kuljetaan kävellen. Tempauksen takana olivat myös Suomen latu ja Tahko Pihkala -seura.  

– Haluamme olla esimerkkinä muille. Liikkumalla voi itse vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Toki joskus sairaus estää, mutta liikkumisella voi myös vähentää sairauksien ilmaantumista.

Pälkäneen seniorit tekevät torstaisin yhteisiä kävelyretkiä eri puolille Pälkänettä ja välillä lähdetään kauemmaksikin vaihtelun vuoksi.

– Sosiaalinen puoli on tärkeä. Jaamme ilot ja surut, kun yhteisillä kävelyretkillä kuljemme. Metsäpoluilla kulkiessamme emme välttämättä ole kovin hiljainen joukko.

Kun talvi saapuu, torstain kävelyt muuttuvat hiihdoksi. Retkiäkin vireä porukka tekee vaihtelevasti.

– Aktiivisia porukassamme on 15–20. Uusiakin on tullut mukaan. Iäkkäimmät liikkujat huitelevat hyvän matkaa yli 80 vuoden.

Ranta ei pidä ollenkaan mahdottomana ajatusta, etteivätkö he osallistuisi uudestaan vastaavantyyppiseen kilpailuun. Kipinä on syttynyt. Ennen seuraavia koitoksia porukalle oli kuitenkin luvassa kakkukahvit, kun niin hilkulle jäätiin mitalistakin.

Kävelykilometrikisaan osallistui 11 739 kävelijää. Joukkueita oli mukana 2 405. Jokainen osallistuja käveli keskimäärin noin 340 kilometriä touko-lokakuun aikana.

Välillä on hyvä hengähtää.