Kangasalla itsenäisyyttä juhlittiin hybridimallilla – Jussi Haavisto nosti puheessaan esiin lasten ja nuorten hyvinvoinnin

Kangasalla itsenäisyyspäivää juhlittiin hybridimallilla. Kangasala-talossa pidettyyn juhlaan pääsi osallistumaan koronapassilla, mutta juhlaa oli mahdollista seurata myös etänä verkon kautta. Kangasala-talon juhlaa edelsi jumalanpalvelus kirkossa sekä huomionosoitukset sankarihaudalla.

Itsenäisyysjuhlassa esiintymislavalla nähtiin ilahduttava määrä nuoria: pianoesityksestä vastasivat Ella Kulmala ja Anna Parhomenko, ja Lilli Siikala tanssi Riikka Korven koreografian Wave. Juhlan juontajina toimivat Taina Suuniittu, Vilma Miettinen ja Alvar Malkavaara Kangasalan Nuorisovaltuustosta.

Juhlan juonsivat Vilma Miettinen, Taina Suuniittu ja Alvar Malkavaara Kangasalan Nuorisovaltuustosta. Kuvakaappaus Kangasalan kaupungin videolähetyksestä.

Juhlapuheen piti Kangasalan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Haavisto. Hän kiitti puheessaan sodankäyneitä, mutta myös heidän jälkeensä tulleita sukupolvia turvallisen ja menestyneen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta.

– Suomalaisen teollisuuden kymmenet ja kymmenet maailmanlaajuiset menestystarinat ovat muokanneet maastamme sotien jälkeen sen, mitä nyt olemme, Haavisto muistutti.

Juhlapuheen piti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Haavisto. Kuvakaappaus Kangasalan kaupungin videolähetyksestä.

Haavisto kiinnitti huomiota myös siihen, että aineellisen hyvinvoinnin varjoksi on kuitenkin noussut henkinen pahoinvointi.

– Olemme tilanteessa, jossa nuorten pahoinvointi, kouluväkivalta ja kiusaaminen, erilaiset oireilut ja näistä aiheutuva syrjäytyminen ja yksinäisyys ovat tämän päivän tankki ja miina. Me emme saa antaa yhteiskuntaamme syntyä tilannetta, jossa lapset ja nuoret kokevat aikuistuessaan hengissä selviämisen tunnetta. Emme saa antaa heidän kasvaa lapsuuden ja nuoruuden sotaveteraaneiksi, vaan meidän on hoidettava maailma sellaiseen asentoon, missä aivan jokainen ja kaiken ikää saa kokea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi, Haavisto lausui.

Juhlapuheen jälkeen juhlassa kuultiin Pikanttien laulua ja katseltiin videoinstallaatio Muinaisen Sarsan salaisuudet: Koski joka katosi. Juhlan kruunasi yhdessä laulettu Maamme-laulu.

Lilli Siikala tanssi Riikka Korven koreografian Wave.
Sahalahdella kirkko oli lähes täynnä, joten lippujen perään kerääntyi pitkä jono kohti sankarihautausmaata. Varsinaista juhlaa Sahalahdella ei järjestetty. Sankariristille seppeleen laskivat Antti NIkkinen LC-Sahalahti, Torsti Heikkilä Sotaveteraanit ja seurakuntapastori Minna Kyrkkö. Kuva: Timo Salonen.