Aikamatkalaiset vaelsivat ensimmäiseen jouluun

Marja Orasen (oikealla) opastamalla vaelluksella olivat mukana kuvassa keskellä Johanna Rinnetmäki lastensa Oona Rajalan ja Elmeri Rajalan kanssa. Heidän takanaan viistosti oikealla Annariina Rautio ja Petri Lehtinen.

– On tärkeää kertoa, varsinkin nuorelle väelle, mistä joulun vietossa perin juurin on kyse, Pekka Mattila luonnehtii ensimmäiseen jouluun tehdyn aikamatkan antia.

– Hienosti järjestetty, vaivaa nähty, tuo joulun tunnelmaa lähemmäksi, hän kiittelee vaellustapahtuman tekijäjoukkoa.

Vierellä Pertti Häivälä nyökyttelee kokeneensa samoin. Miehet osallistuivat jouluvaellukselle, joka kuljetti mukana olleet Jeesuksen syntymää edeltäviin tapahtumiin ja matkan päätteeksi Jeesus-vauvan seimen äärelle. Tuolloin elettiin ajanlaskumme alkua, vuotta nolla.

Vaeltajat, joita kertyi erillisiin ryhmiin jaettuina kaikkiaan noin 150, kulkivat oppaiden johdattamina perjantai-illan hämyssä Pentosalin ja Kuhmalahden kirkon ympäristössä. Oppaina toimivat Tuula Järvenpää, Elina Rautio, Marja Oranen, Marja Brantberg ja Päivi Segerroos.

 

Jouluevankeliumi kuudella näyttämöllä

Kuvaelmakohteissa jouluevankeliumin aikaiset henkilöhahmot kävivät oppaan kanssa keskusteluita, joihin myös aikamatkalaiset osallistuivat. Jeesuksen seimen äärellä hiljennyttiin ja vain laulettiin yhdessä Jouluyö, juhlayö -laulua.

Matkan alkajaisiksi Pentosalin kellaritilassa puusepät (Jussi Järvinen ja Jukka Segerroos) kertoivat, että heidän kaverinsa Joosef on joutunut lähtevät verollepanomatkalle raskaana olevan Marian kanssa.

Mariana ja Joosefina Elina Rautio (junior, koska järjestäjien joukossa oli myös toinen Elina Rautio) ja Matias Heikkilä.

Paimenet (Olavi Toivio, Markku Viitala ja Martti Salmi) kaitsivat lampaitaan kirkon edustalla. Kirkon etuovelle ilmestyneet enkelit (Satu Puntala, Marja Särkikoski ja Saila Haaparanta) ilmoittivat laulaen Pojan syntyneen maailmaan.

Herodeksen loisteliaaksi palatsiksi sisustetussa kirkon ulkorakennuksessa Herodes (Jari Ahonen) vihoitteli uuden Kuninkaan syntymistä. Herodeksen käskynhaltija (Esko Puntala) sai johdattaa itämaan tietäjät (Timo Humalisto ja Jouko Särkikoski) Herodeksen puheille.

Pentosalin liittymässä majatalon emäntä (Saija Järvinen) tiesi kertoa, että tallissa, Pentosalin naapuritontilla, on nuori pari (Elina Rautio ja Matias Heikkilä), jolle on juuri syntynyt vauva, Jeesus, maailman Vapahtaja.

Jouluvaelluksen ensimmäisellä puoliskolla Mariana ja Joosefina olivat Annariina Rautio ja Petri Lehtinen.

– Halusimme olla mukana tukemassa tätä toimintaa, he perustelivat osallistumistaan järjestelyihin.

 

Ensimmäinen vaellus Pohjan kylällä

Edellisen kerran aikamatkaajat kulkivat kolme vuotta sitten Kuhmalahden kappeliseurakunnan, Kuhmalahden helluntaiseurakunnan ja kyläläisten järjestämällä jouluvaelluksella Pohjan kyläraitilla. Pääpiirteissään sama tekijäjoukko oli luomassa tämän adventtiajan tapahtumaa.

– Vuonna 2019 oli tarkoituskin pitää välivuosi. Viime vuonna korona pysäytti järjestelyt jo niin varhain, ettemme ehtineet kertaakaan kokoontua, kappeliseurakunnan diakoni Monika Viitala kertoo.

Jouluvaellus kirkon ja Pentosalin ympäristössä toteutettiin kokonaan ulkona. Myös joulupuuro rusinasopan kera tarjoiltiin taivasalla.

Päivällä Kuhmalahden koulun väki kiersi vaellusreitin. Kakkosluokkalainen Oona Rajala halusi vielä illalla lähteä uudestaan aikamatkalle yhdessä veljensä Elmeri Rajalan ja äitinsä Johanna Rinnetmäen kanssa.

– Tosi kivaa, Oona kehui.

– Lapsille on tärkeää muistuttaa, ettei joulu ole pelkkä lahjojen jakotilaisuus, Rinnetmäki mietti tapahtuman merkitystä.

Jukka Segerroos (vasemmalla) ja Jussi Järvinen puuseppinä.