Kysy kuusikauppiaalta ainakin tämä kysymys – Mistä tunnistaa hyvän joulukuusen?

Joulukuusen ostaminen voi joskus olla onnenkauppaa. Monesti jää nähtäväksi, onko kuusessa neulasia vielä loppiaisena tai edes Tapanina. Muutamaan asiaan kuusen ostaja voi kuitenkin itsekin vaikuttaa ja välttyä ainakaan itse pilaamasta muuten hyvää kuustaan, koko ikänsä jollain lailla metsän kanssa tekemisissä ollut Sakari Kelander kertoo.

Yhtä oikeanlaista joulukuusta ei ole

Tärkeää on huolehtia siitä, että kuuset kaadetaan metsänhoidollisesti oikein.

– Ei niin että mennään vaan taimikkoon ja kaadetaan kaikki. Se täytyy osata katsoa, että harvennetaan niin että metsään ei pääse pusikkoja syntymään. Metsään ei saisi myöskään aukkoa syntyä, vaikka kuusi otetaan.

Yhtä oikeanlaista joulukuusta ei ole olemassa. kaikki lähtee siitä, millaisen kuusen ostaja haluaa.

– Joku haluaa harvan, joku tiheän, joku tosi tiheän, joku tanskalaisen kasvatetun kuusen, johon ei mahdu edes koristetta ripustamaan, Kelander kertoo.

Sakari Kelander neuvoo aloittamaan joulukuuseksi kasvatettavan kuusen leikkaamisen, kun puu on viisivuotias. Leikkaaminen pitää myös lopettaa ajoissa.

Valitse oikean ikäinen kuusi

Kelanderin ensimmäinen neuvo koskee kuusen ikää. Sopiva joulukuusi on iältään 10–15-vuotias. Käyttötarkoitus vaikuttaa ikään, niin sanotuksi pöytäkuuseksi sopii nuorempi kuusi, koska pöytäkuusen tulee olla pienempi kuin lattiakuusen.

– Pöytäkuuseksi sopii puolestatoista metristä puoleen metriin pitkä kuusi, Kelander neuvoo.

Pöytäkuusia ostavat varsinkin vähän pienemmissä asunnoissa asuvat ja iäkkäämmät henkilöt. Lattialle sijoitettavaksi normikuuseksi Kelander neuvoo ottamaan reilusti parimetrisen kuusen.

– Kuusta ostaessa pitää muistaa ottaa vähän reilun mittainen kuusi, koska puuta pitää lyhentää tyvestä kymmenisen senttiä, kun sen laittaa jalkaan. Lyhennys tehdään, koska kuusta kaataessa syntynyt leikkuupinta on pihkaantunut eikä puu saa sen kautta vettä ja puu kuivuu, Kelander tietää.

Ennen kuin kauppoihin asti päästään, ostajan kannattaa kysyä kuusen myyjältä, milloin puu on kaadettu. Jos kaadosta on yli neljä viikkoa, kannattaa ostaa kuusi jostain muualta.

– Kauhean aikaisin ei kannata lähteä kaatamaan. Jos kuusi on sopivaan aikaan kaadettu, ei ole väliä, onko keli pysynyt pakkasella vai käynyt välillä plussalla.

Kauppiaalle kannattaa myös kertoa, minkä korkuiseen tilaan puu on menossa. Näin kauppias osaa katkaista kuusen oikeaan mittaan, jos puu on suunniteltuun paikkaan liian pitkä.

Tarkkana sisälle tuomisessa

Kuivuminen uhkaa kuusta myös siinä vaiheessa, kun puu tuodaan sisälle. Jos kuusen vie suoraan sisälle vaikka kymmenen asteen pakkasesta, puu menee shokkiin.

– Mutta kun puu tuodaan hitaasti lämpimään, esimerkiksi autotallin tai viileän varaston kautta, lämpeneminen tapahtuu hitaasti ja puu pysyy vihreänä pidempään.

Kuljetuksessa tarkkana

Kuusen kanssa kannattaa olla tarkkana jo puuta kotiin kuljetettaessa. Pakkasella kuusen oksat menevät herkästi poikki.

– Kesäkuumallahan taipuisaa kuusen oksaa ei meinaa saada taitettua. Kymmenen asteen pakkasessa sama oksa ei paljon vaadi, että se napsahtaa poikki.

Tästä ilmiöstä Kelanderilla on omaakin kokemusta. Äidin pyytämästä latvakuusesta tulikin seinäkuusi.

– Kaadoin ison kuusen hankikannolle. Kaikki oksat, jotka oli maan puolella, menivät poikki. Jotkut ostavat tarkoituksella seinäkuusia. Kun on pieni asunto, kuusen saa ihan seinään kiinni.

Kuusi ei saa kuivua

Kun kotiin asti on päästy, tärkein muistettava asia on vesi. Kuusi ei saa päästä kuivumaan.

– Kuusi kuivuu saman tien, jos vesi loppuu. Itse lisään vettä joka päivä, mutta se riippuu jalan koosta. Haalea vesi on hyvä.

Leikkaa jo viisivuotiasta

Jos omistaa kuusia ja haluaa kasvattaa näyttäviä joulukuusia, Kelander kannustaa aloittamaan oksien typistämisen jo puun ollessa viisivuotias. Myös latvaa voi leikata, mutta ei liikaa.

– Jos haluaa niin sanotun Aku Ankka -kuusen eli tuuhean. Keväällä ennen kasvukautta pitäisi leikata, eli ennen kuin maa alkaa sulaa.

Leikkaaminen pitää myös lopettaa ajoissa ennen kuin kuusen kaataa.

– Muutama vuosi ennen kuusen kaatamista pitää lopettaa leikkaaminen. Niin puu kasvaa typistyksen päälle eli leikattuja kohtia ei huomaa.

Usein lämpimässä paikassa oleva, hyvin kasteltu kuusi alkaa tehdä uutta kasvua. Juuria se ei kuitenkaan tee.

– Tyvipuu ei tee juuria, joten uutta puuta siitä ei saa kuten kukasta, kyllä se on siemenestä laitettava.