Luetuimmat jutut 2021: Harri Järvinen tapasi kaksi sutta kesämökkinsä pihalla Rautajärvellä – Pälkäneen seudulla sudet eivät ole mikään tavallinen näky

Julkaisemme vuodenvaihteessa uudelleen vuoden 2021 luetuimpia artikkeleita. Tämä juttu on alun perin julkaistu 21.10.2021.

Harri Järvinen oli tiistaina laittamassa vaimonsa kanssa kesämökkiä talvikuntoon Rautajärvellä, kun pihapiiriin ilmestyi yllättäen kaksi sutta. Järvisten mökki sijaitsee Kortteenpohjantiellä.

– Sudet olivat minusta noin kymmenen metrin päässä. Ne olivat täysin varmasti susia, harmaita ja noin metrin korkuisia. Yllättävän isoja eläimiä ne kyllä ovat, Järvinen kertaa.

Järvisten kesämökin lähistöllä sijaitsee jonkin verran maataloja. Sudet lähtivät miehen nähtyään juoksemaan nopeasti Kyynärön suuntaan.

– Eläinten ja kotieläinten omistajien kannattaa huomioida, että susia on täälläpäin nyt ollut liikkeellä, Järvinen miettii.

Aikaisemmin mökin pihapiirissä ei ole näkynyt susia, mutta niiden jälkiä Järviset ovat aiemminkin nähneet.

– Nyt kohtaaminen eläinten kanssa tuli niin yllättäen, etten ehtinyt edes kuvaa ottaa, kun puhelin oli mökissä sisällä. Täytyy varmaan harkita riistakameroiden hankkimista, Harri Järvinen tuumaa.

Rautajärvellä tehtiin tiistaina havainto kahdesta sudesta. Susia tavataan Pälkäneellä harvakseltaan, ja esimerkiksi karhu onkin ollut tänä vuonna yleisempi havainto seudulla. Etenkin keväällä tehtiin karhuhavaintoja. Viimeisin havainto karhusta on parin viikon takaa Hirvosta. Kuvan susi ei liity Rautajärven tapaukseen.

Harvinainen havainto

Pälkäneen ja Luopioisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jari Salminen vahvistaa, että yhdistykselle on ilmoitettu kyseisestä susihavainnosta. Pälkäneen seudulla liikkuu susia Salmisen mukaan harvakseltaan, niitä ei seudulla yleensä juurikaan tavata. Pälkäne jää esimerkiksi kuntaa ympäröivien moottoriteiden riista-aitojen ja järvien takia hieman mottiin.

– Toki tässä on sitten se kääntöpuoli, että kun sudet ovat tänne löytäneet, niin ne eivät välttämättä löydä täältä kovin helposti ja nopeasti pois.

Salminen lisää, että ihmisten ei tarvitse olla susihavainnosta huolissaan: metsässä uskaltaa edelleen liikkua. Susi on perusluonteeltaan arka eläin.

– Eläinten kanssa kannattaa kuitenkin olla valppaana. Syksy on kuitenkin jo niin pitkällä, että esimerkiksi nautaeläimet ovat jo lähes siirtyneet ulkolaitumilta sisätiloihin, Salminen sanoo.