Aluevaalit 2022: ”Harvaan asuttujen seutujen palveluiden tulisi säilyä mahdollisimman hyvinä”

Sydän-Hämeen Lehti esittelee aluevaalien alla paikalliset ehdokkaat. Pertti Salminen on mukana myös Pälkäneen kunnanvaltuustossa toista kautta. Hän on kuluvalla kaudella sekä kunnanhallituksen että Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen.

Valtiotieteiden tohtori, kenraalimajuri (evp) Pertti Salminen, 67, on uransa aikana työskennellyt ympäri maailmaa: esimerkiksi Namibiassa rauhanturvaoperaation suunnittelu-upseerina, Sfor-joukoissa Bosnia ja Hertsegovinassa ja Maanpuolustuskorkeakoulussa lukuisissa eri tehtävissä. Lähestyviin aluevaaleihin kokoomuksen ehdokkaana oleva Salminen on kuitenkin mielestään saanut parhaan opin työskennellessään Länsi-Suomen sotilasläänin komentajana 2010-luvulla.

– Tuossa tehtävässä kiersin Pirkanmaata paljon ja alueen eri viranomaiset, palokunnat ja sairaanhoitopiiri tulivat tutuiksi, Salminen miettii.

Luopioisten Vahdermetsässä syntynyt ja nykyisin Kyynäröllä asuva Salminen lähtee aluevaaleihin etenkin harvaan asuttujen seutujen palvelut mielessään.

– Syrjäisemmillä seuduilla on palveluja muutenkin vähän ja liikenneyhteydet palvelujen pariin heikot. Näkisin, että sote-palvelujen tulisi säilyä Pälkäneellä ja Luopioisissa mahdollisimman hyvinä myös sen jälkeen, kun niiden järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueille.

Salminen näkee, että myös sopimuspalokunnat ovat maaseudulla tärkeässä roolissa, joten hän toivoo – ja haluaisi läpi mennessään vaikuttaa siihen – että niidenkin toiminta säilyy uudistuksessa mahdollisimman ennallaan.

– VPK-toiminnan rooli on oleellinen myös sairaankuljetuksissa. Esimerkiksi Kyynärön ja Vahdermetsän suunnille Pirkanmaan pelastuslaitoksen ambulanssi saapuu kokemusten mukaan noin 55 minuutissa, Padasjoelta virka-aikaan hieman nopeammin, Salminen muistuttaa.

Salminen näkee hyvinvointialueiden muodostamisessa mahdollisuudeksi sen, että palveluita ei tarvitse välttämättä järjestää kuntarajojen mukaan.

– Palvelut voivat syrjäisemmillä seuduilla säilyä paremmin kohtuullisen etäisyyden päässä, kun kuntarajojen merkitys on vähäisempi, Salminen uskoo.